Lääkärin kokemus on myös potilas- turvakysymys

Tarvitaanko lääkäreitä yhä lisää? Vai voisiko nykyistä kapasiteettia hyödyntää paremmin ja välttää sen valumista lisääntyvään ulkoistamiseen ja kansainvälisten ketjujen lihottamiseen?

Osa lääkäreistä on halukkaita ylitöihin, joihin mahdollisuuden nyt tarjoavat monet kilpailevat ketjut kalliiseen hintaan. Ulkoistamalla ja näillä ”helpoilla” ratkaisuilla monet kuntien päättäjät yrittävät paeta terveydenhuollon järjestämisvelvollisuudesta.

Ilman ylitöitä emme pärjää globaaleilla kilpailumarkkinoilla. Ylitöiden tarpeen suuntaan vievät myös uudet eläkeratkaisut.

Lääkärin ammatissa kokemus on eräs tärkeimmistä tekijöistä ja sitä hankitaan jokaisessa potilasratkaisussa, myös virheiden kautta. Mitä useammalle hoitoratkaisujen tekeminen jakaantuu, sitä enemmän myös virheitä kasaantuu. Mitä useampi kokki sen huonompi (sote-)soppa. Lääkärin ammatti vaatii kokoikäistä opiskelua ja valmistautumista myös poikkeusoloihin.

Voitaisiinko esimerkiksi puolustusvoimat, poliisi, tulli, rajavalvonta tai valtion hallinto myös ulkoistaa, kuten nyt on käymässä suurelle osalle terveydenhuoltoa? Mitä tapahtuisi vaikkapa sodan, hallitsemattoman mikrobihyökkäyksen tai ydinuhkan alla? Eikö kansan terveydestä huolehtiminen myös kuulu osaksi valtion puolustusjärjestelmiä? Häviävätkö ilman valtion virkavastuuta olevat ja ulkomaisetkin työntekijät oman hengenvaaran uhan alla työpaikoiltaan kuka mihinkin?

Euroopan unionin kilpailulainsäädäntö ei saisi sitoa terveydenhuoltoa vain pörssiyhtiöiden käsiin.

Valtion omilla verorahoilla rakennettuja sairaalatiloja ja tietoverkkoja tulisi voida käytää myös ylityön sallimiseen niille työntekijöille, joilla siihen olisi halu ja mahdollisuus. Tällä voitaisiin todennäköisesti purkaa nykyisiä tukoksia mm. perusterveydenhuollossa ja samalla sisällyttää myös Kela-korvaukset tähän työhön, jolloin potilaskustannukset jäisivät kohtuullisiksi nykyisiin verrattuna. Ratkaisu lisäisi myös jossain määrin sairaaloissa päivystysturvaa.

Hallitukselta tarvitaan uusia rakenneratkaisuja. Ei pelkkiä seiniä.

Veikko Avikainen

lääkäri, eläkkeellä

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Onko Peukkula Jyväskylän oma tyyli?

Odotetaan nyt tuloksia ensin!

Lyhyet

Nova – kallis kulissi?

Suomessa pankki voittaa aina

Mäntykankaan portilla. Kuva: Maila Pirkkalainen

Pensasmustikan ilotulitus. Kuva: Irma Lahtela

Varisevat lehdet. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Vastuullista talouspolitiikkaa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.