Lääkäripulaan vedoten ei pidä ulkoistaa

Arja Paakkanen kirjoitti (Ksml 4.11.) Jämsän kaupungin terveyskeskuksen akuutin osaston ulkoistamissuunnitelmista, joita on perusteltu lääkäripulalla.

Ulkoistamisia on tehty yhtäläisellä ”kaavalla” mm. Rääkkylässä ja Tohmajärvellä. Pelkän lääkärityövoiman saamiseksi on samalla ”myyty” muutkin ammattiryhmät yksityisen toimijan voitontavoittelua varten.

Suomen lehtiyhtymäkonserin toimitusjohtaja Jorma Hämäläinen ihmetteli 60-vuotishaastattelussaan, miksi kunnat ovat antaneet ilmaiseksi terveydenhuollon toimintoja yksityisille yrityksille. Sähköyhtiöistä kunnat saivat aikoinaan kovan hinnan, mutta eivät mitään terveydenhuollosta.

Yksityiset toimijat ovat perustelleet olemassa oloaan innovatiivisilla ratkaisuilla. Näistä varmaan merkittävimpänä lääkärityövoiman hankkimisessa on ollut verosuunnittelu.

Esimerkiksi Itä-Suomessa palveluntuottaja rekrytoi jo alueella työskenteviä lääkäreitä riveihinsä lupaamalla osinkopalkkamallin, jossa yksi lääkäri välttää veroja ja eläkemaksuja yli 30000 euroa vuodessa ja voi nautiskella verovapaista osingoista. Kaikilla merkittävimmillä ulkoistuksia hoitaneilla yrityksillä on vastaavanlainen malli.

Mikäli meille kuntapuolen työnantajille tasapuolisuuden nimissä myönnetään samanlainen valttikortti työvoiman rekrytointiin, tasoittuvat lääkärityövoiman saannin edellytykset kunnallisissa ja ulkoistetuissa yksiköissä.

Heikki Janhunen

johtava ylilääkäri

perusturvaliikelaitos Saarikka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Ennen tein pikkuhuollot autoon, nyt on toisin

Lyhyet

Lyhyet

Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen kotiin

Perussuomalaiset ja halpatyövoima

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lasten hyvinvointi erilaistuu ja eriarvoistuu Suomessa

Outoa ja tahallista väärinymmärrystä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.