Läänihallinto maaherroineen oli selkeä järjestelmä

Suomen perustuslaissa todetaan (121 §), että kunnan asukkaiden itsehallinnon ja keskushallinnon välillä on alueellista itsehallintoa (”Itsehallinnosta kuntia suuremmilla hallintoalueilla säädetään lailla.”). Kovin selkeästi tämän säädöksen velvoitteet eivät kansalaisille näyttäydy, minkä Keskisuomalainenkin totesi 4.5. pääkirjoituksessaan.

Ajatteluamme saattaa sumentaa periaate, jossa kehityksen esteeksi nähdään pysähtyneisyys. Tämä ajatusmalli heittää roskakoriin onnistuneiksikin koetut käytännöt. Liike on tällöin tärkeämpi kuin tulos.

Keski-Suomen lääni lakkautettiin vuonna 1997 ja siirryttiin keinotekoisiin suurlääneihin. Näiden pohjalta ”kehitettiin” nykyinen aluehallintojärjestelmä epätarkoituksenmukaisine alueineen ja ”hallintohimmeleineen”. elyjen ja avien toimintaan kansalaisilla ei ole tuntumaa eikä vaikutusmahdollisuuksia. Epäonnistumisia siis peräjälkeen.

”Vanha” maakuntapohjainen läänihallinto maaherroineen oli selkeä järjestelmä. Sen kunnat asukkaineen kokivat läheiseksi.

Läänihallinto uusittuna tulisi maaherroineen palauttaa kuntien ja keskushallinnon väliin. Lukuisten alue- ja piirihallintotoimijoiden rajojen olisi hyvä noudattaa maakuntien (läänien) rajoja.

Muualla Euroopassa tällainen kaksiportainen itsehallinnollinen järjestelmä on nykyaikaa. Ehkäpä tällaisessa järjestelmässä kuntauudistuksenkin monet ongelmat poistuisivat.

Valtion aluehallintoa uudistetaan. Ehkäpä läänitkin ovat työpöydällä?

Hannu Luotola

Saarijärvi

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Pidetään seurakunnassa syli avoimena partiolaisille

Haittaan liittyy uhka

LyhyetSuomeekin tapa että aseen saa armeijasta mukaan. Pitkissä parisuhteissa on hyvä osata puolustaa itseään.

LyhyetPuolimatkan opeilla palattaisiin aikaan, jolloin poikkeava nuori päätti itse elämänsä.Kaipauksella muistaen

Päihteiden myynnin ikärajoja on valvottava

Lyhyet 23.5.

Muutto ja muutos

Seurakunta ja tilakiistat

Lyhyet 23.5.

Kuntien verkkoyhtiön tervehdyttämisen haasteet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.