Läänihallinto maaherroineen oli selkeä järjestelmä

Suomen perustuslaissa todetaan (121 §), että kunnan asukkaiden itsehallinnon ja keskushallinnon välillä on alueellista itsehallintoa (”Itsehallinnosta kuntia suuremmilla hallintoalueilla säädetään lailla.”). Kovin selkeästi tämän säädöksen velvoitteet eivät kansalaisille näyttäydy, minkä Keskisuomalainenkin totesi 4.5. pääkirjoituksessaan.

Ajatteluamme saattaa sumentaa periaate, jossa kehityksen esteeksi nähdään pysähtyneisyys. Tämä ajatusmalli heittää roskakoriin onnistuneiksikin koetut käytännöt. Liike on tällöin tärkeämpi kuin tulos.

Keski-Suomen lääni lakkautettiin vuonna 1997 ja siirryttiin keinotekoisiin suurlääneihin. Näiden pohjalta ”kehitettiin” nykyinen aluehallintojärjestelmä epätarkoituksenmukaisine alueineen ja ”hallintohimmeleineen”. elyjen ja avien toimintaan kansalaisilla ei ole tuntumaa eikä vaikutusmahdollisuuksia. Epäonnistumisia siis peräjälkeen.

”Vanha” maakuntapohjainen läänihallinto maaherroineen oli selkeä järjestelmä. Sen kunnat asukkaineen kokivat läheiseksi.

Läänihallinto uusittuna tulisi maaherroineen palauttaa kuntien ja keskushallinnon väliin. Lukuisten alue- ja piirihallintotoimijoiden rajojen olisi hyvä noudattaa maakuntien (läänien) rajoja.

Muualla Euroopassa tällainen kaksiportainen itsehallinnollinen järjestelmä on nykyaikaa. Ehkäpä tällaisessa järjestelmässä kuntauudistuksenkin monet ongelmat poistuisivat.

Valtion aluehallintoa uudistetaan. Ehkäpä läänitkin ovat työpöydällä?

Hannu Luotola

Saarijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Syyttäjälaitosta pitikin uudistaa

Jyväskylän joukkoliikenne edullisemmaksi

Suomen rahanpesulaki kaipaa pikaista remonttia

Lyhyet

Lyhyet: Kierrätys- ja uusiutuvat luonnonvarat on pop in! Missä viipyy puukorinenauto, fillareita on jo?

Mielipide: Jyväskylä kehittyy – vai kehittyykö?

Mielipide: Rapautuuko lukion yleissivistävyys?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.