Lähiruualle kuljetustukea

Keskisuomalaisen pääkirjoituksessa 30.12.09 todettiin lähellä tuotettujen elintarvikkeiden kysynnän kasvavan. Asia on myönteinen, mutta logistiikka- ja erityisesti kuljetuskustannukset syövät katteet.

Maakunnassamme on monia elintarvikkeiden pientuottajia. On leipomoita, puutarhoja, juustoloita jne. Tuotteet ovat laadukkaita ja useimpien leipomotuotteiden raaka-aineetkin ovat aidosti keskisuomalaisia.

Kuluttajat arvostavat näitä tuotteita. Tuotantomäärät ovat kuitenkin pieniä. Niinpä tuottaja joutuu useimmiten hoitamaan kuljetukset itse omalla autollaan. Kustannukset nousevat merkittäviksi. Pienleipomon kuljetuskustannus per limppu on helposti kymmeniä senttejä, kun suurleipomon rahtikulut jäävät yksittäisiin sentteihin per pitsa. Lisäksi yrittäjä joutuu usein itse ajamaan autoaan ollen näin poissa varsinaisista tuotantoresursseista.

Tuotteiden laatu perustuu ei-teollisiin tuotantomenetelmiin.

Elintarvikkeiden pientuottajia kuitenkin tuetaan ja toimialakohtaisiin kehittämisprojekteihin sijoitetaan yhteiskunnan rahaa. Miksi ei kehitetä elintarvikkeiden pientuottajille omaa kuljetusten keräilyverkostoa ja tueta sitä?

JUHANI SUONPÄÄ Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Kaupunkipyörät ovat osa joukkoliikennettä

Avoimen väylä yliopistoon uhkaa maksutonta koulutusta

Luonnonkukkia Jyväskylän viheralueille

Lyhyet

Britannian pääministeri kokeilee rajoja

Ihmisen erityislaatu, onko sitä?

Lyhyet

Veikkaus viimein havainnut ongelmat

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.