Lähiruualle kuljetustukea

Keskisuomalaisen pääkirjoituksessa 30.12.09 todettiin lähellä tuotettujen elintarvikkeiden kysynnän kasvavan. Asia on myönteinen, mutta logistiikka- ja erityisesti kuljetuskustannukset syövät katteet.

Maakunnassamme on monia elintarvikkeiden pientuottajia. On leipomoita, puutarhoja, juustoloita jne. Tuotteet ovat laadukkaita ja useimpien leipomotuotteiden raaka-aineetkin ovat aidosti keskisuomalaisia.

Kuluttajat arvostavat näitä tuotteita. Tuotantomäärät ovat kuitenkin pieniä. Niinpä tuottaja joutuu useimmiten hoitamaan kuljetukset itse omalla autollaan. Kustannukset nousevat merkittäviksi. Pienleipomon kuljetuskustannus per limppu on helposti kymmeniä senttejä, kun suurleipomon rahtikulut jäävät yksittäisiin sentteihin per pitsa. Lisäksi yrittäjä joutuu usein itse ajamaan autoaan ollen näin poissa varsinaisista tuotantoresursseista.

Tuotteiden laatu perustuu ei-teollisiin tuotantomenetelmiin.

Elintarvikkeiden pientuottajia kuitenkin tuetaan ja toimialakohtaisiin kehittämisprojekteihin sijoitetaan yhteiskunnan rahaa. Miksi ei kehitetä elintarvikkeiden pientuottajille omaa kuljetusten keräilyverkostoa ja tueta sitä?

JUHANI SUONPÄÄ Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kirja on seikkailu

Vanhus- asiassa tarvitaan ryhtiliike

Kotoutus on hyvällä mallillla

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Tekeekö seksuaalikasvatus nuorista helppoja uhreja?

Tulevaisuuden hoiva

Ei auta pelkkä raha ja mitoitus

Numerot kertovat aina ihmisistä, kokoomus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.