Keskisuomalaisen pääkirjoituksessa 30.12.09 todettiin lähellä tuotettujen elintarvikkeiden kysynnän kasvavan. Asia on myönteinen, mutta logistiikka- ja erityisesti kuljetuskustannukset syövät katteet.
Maakunnassamme on monia elintarvikkeiden pientuottajia. On leipomoita, puutarhoja, juustoloita jne. Tuotteet ovat laadukkaita ja useimpien leipomotuotteiden raaka-aineetkin ovat aidosti keskisuomalaisia.
Kuluttajat arvostavat näitä tuotteita. Tuotantomäärät ovat kuitenkin pieniä. Niinpä tuottaja joutuu useimmiten hoitamaan kuljetukset itse omalla autollaan. Kustannukset nousevat merkittäviksi. Pienleipomon kuljetuskustannus per limppu on helposti kymmeniä senttejä, kun suurleipomon rahtikulut jäävät yksittäisiin sentteihin per pitsa. Lisäksi yrittäjä joutuu usein itse ajamaan autoaan ollen näin poissa varsinaisista tuotantoresursseista.
Tuotteiden laatu perustuu ei-teollisiin tuotantomenetelmiin.
Elintarvikkeiden pientuottajia kuitenkin tuetaan ja toimialakohtaisiin kehittämisprojekteihin sijoitetaan yhteiskunnan rahaa. Miksi ei kehitetä elintarvikkeiden pientuottajille omaa kuljetusten keräilyverkostoa ja tueta sitä?
JUHANI SUONPÄÄ Jyväskylä
Jos luet kommentteja tai kirjoitat niitä, muut käyttäjät voivat nähdä, milloin olet kirjautuneena palveluumme. Jos haluat, etteivät muut näe paikallaoloasi, voit estää sen asetuksista. Jos haluat vaihtaa nimimerkkiäsi, voit tehdä sen täältä.