Lähtökohta on ase- velvollisuus

Suomi on ainoa maa maailmassa, jonka puolustus perustuu täysin asevelvollisuuteen ja puolustustahtoon. Kaikki muut vaihtoehdot oman alueen hallintaan ovat taloudellisesti ja teknisesti mahdottomia.

Tätä maata ei voi puolustaa ammattiarmeijan avulla eikä jättää muiden puolustettavaksi. Muut kansalaisvelvollisuuteen perustuvat palvelumuodot eivät sovi sotimiseen.

Suursodan todennäköisyydellä ei puolustusta tarvitse perustella, sillä Euroopassa ei enää voi sotia ilman kaiken tuhoutumista. Mutta oman uskottavan puolustuksen avulla voidaan kriisejä silti ehkäistä ja tarjota ratkaisuvaihtoehtoja rauhan varmistamiseksi. Natoa on turha tarjota avuksi, sillä jäsenyys ei ole ilmaista ja liittoutuminen sitoisi Suomen meille vieraisiin tavoitteisiin.

60-luvulla olivat maanpuolustustahtoa ilmaisevat luvut nykyistäkin alemmat, kun elettiin poliittisen radikalismin ja kylmän sodan kiihkeintä vaihetta ja nuoriso marssi rauhan puolesta. Lienee niin, että huonot ajat ruokkivat uskonpuutetta ja mieluusti ahdistuksen painopistettä siirretään enemmän ajankohtaisiin ongelmiin.

Menneinä vuosikymmeninä rauhanideologia oli aika ajoin kritiikittömästi esillä. Osallistuin useaan rauhankeskusteluun, joissa arvioitiin maailmantilaa ja tuomittiin Suomen aseellinen varustautuminen. Silloisen keskustelun taustaksi ei vielä ollut parlamentaarisia mietintöjä eikä lakia puolustusvoimista ja eri osapuolet ampuivat omista poteroistaan.

Ellei Suomi kykene ylläpitämään rauhaa ja aluettaan omissa käsissä, ei jättimäisille hävittäjähankinnoillekaan löydy perusteita. Ei ole puolustettavaa ilmatilaa, jos maa-alue ei ole omissa käsissä.

Puolustuskeskustelu lähti liikkeelle, kun tutkimukset kertoivat puolustustahdon alentuneen selvästi erityisesti nuoremmissa ikäluokissa. Nyt pohditaan syitä ja seurauksia miksi näin on tapahtunut ja esitetään kirjavia vaihtoehtoja asiantilan korjaamiseksi. Niitä ei ole, jos väki vähitellen luopuu halusta vastata omasta alueesta, ainutlaatuisesta alueesta itäisen ja läntisen sivilisaation rajamaalla.

Lars-Olof Fredriksson

Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mutkat suoriksi ja valtio käräjille

Suomi on konkurssissa

Perämäen teksti avasi silmät

Lyhyet: Omaistani nimiteltiin ”tirlittaniksi"

Mielipide: Pitääkö Jyväskylän maksaa Etelä-Suomen ratasuunnittelua?

Mielipide: ETK pelottelee taas

Mielipide: Myös luonnon eläinten elämä on tärkeä ja arvokas

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.