Läpinäkyvää tutkintaa poliisissa

Kommentti poliisin valvonnasta -kirjoituksessaan (Ksml 11.1.) poliisipäällikkö Markku Luoma esittelee tekemiään selvityksiä kirjoittamani Poliisi vastaan kansalainen -tekstini pohjalta. Katson aiheelliseksi oikaista Luoman tekstissä olevat keskeisimmät virhetiedot.

1) Peräänajopaikalla poliisi hyppäsi autostaan ulos ilman kännykkää ja julisti peräänajaneelle olevansa poliisi ja tekevänsä tästä rikosilmoituksen. Siis ammatti tuli heti eikä hätäkeskuspuhelussa! Hätäkeskuspuhelu oli hyvin tuttavallinen eli esittelyjä ei kaivattu. Se, että poliisi oli liikkeellä vapaa-ajallaan, ei mielestäni oikeuta sopimatonta käytöstä.

2) Peräänajajaa ei erikseen kuultu paikalla, mutta hän yritti jotain kertoa omasta puolestaan. Erityisesti hän sanoo ihmetelleensä poliisin saamaa yllättävää selkävammaa.

3) Liikennerikostutkija ei ole kysynyt tapaturmasta mitään ennen sakon määräämistä, toisin kuin Luomalle on kerrottu. Tutkija soitti valmiista sakkolapusta, että se pitää itse noutaa poliisilaitokselta.

4) Mentyään hakemaan lappua peräänajaja ihmetteli, mistä syystä hän sai sakon ja miksi näin ison. Ystävällisesti esiintynyt poliisi selitti sakon johtuvan vastapuolen saamista fyysisistä vammoista. Muutoin olisi selvinnyt huomautuksella! Siis sakon perusteena tiedoksiantajan mukaan olivat selkävammat, joita Luoman mukaan ei ilmennytkään!

5) Olen Luoman kanssa täysin samaa mieltä: ”- - kansalaisella on mahdollisuus saattaa saamansa seuraamus ulkopuolisen ja riippumattoman tahon arvioitavaksi, mikäli poliisin suorittamaa esitutkintaa kohtaan jää pienintäkään epäilystä.” Juuri tämä asia sai minut tarttumaan kynään!

En vain kaiken tapahtuneen jälkeen usko, että ”poliisimiehellä on ollut täsmälleen sama asema ja oikeudet kuin muillakin kansalaisilla”. On eri asia viedä tapaustaan eteenpäin omassa organisaatiossa ilman vastapuolen kuulemista kuin käräjäoikeudessa!

Poliisilakeja ollaan tietämäni mukaan parhaillaan uudistamassa. Toivon, että perustettaisiin poliisiorganisaatiosta riippumaton elin, jossa tutkittaisiin tapaukset, jossa toisena osapuolena on poliisi.

Jokin järkevä, luottamusta herättävä, oikeudenmukainen väliporras on syytä kehittää poliisin antaman rangaistuksen ja käräjäoikeuden väliin.

Riitta Murto

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Keski-Suomi liikkeelle

Sanomasi oli löysää, Wallinheimo!

Keskusta vastusti sitovaa lausumaa

Rahat potilaisiin, tuki- ja johtamispalveluja karsittava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Sähköinen äänestys otettava käyttöön Suomessa

Mielipide: Perustuslaki ja oppivelvollisuus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.