Laajakaista Petäjävedelle hinnalla millä hyvänsä?

”Tietoliikenteen kehitys on ollut nopeaa. Nopeat tietoliikenneyhteydet ovat välttämättömiä yritystoiminnassa ja yhteiskunnallisissa palveluissa. Yhä useammassa kodissa kaivataan nopeita yhteyksiä.”

Voisi kuvitella, että edellinen teksti on kirjoitettu Kuuskaistasta, mutta se on kirjoitettu jo vuonna 2005, jolloin Petäjäveden kunnanhallitus perusteli Keski-Suomen liitolle maakunnan kattavan laajakaistaverkon Multipointin rakentamista. Multipoint oli Kuuskaistaa vastaava hanke, joka oli toiminnassa viisi vuotta.

Tänä vuonna kuntapäättäjät joutuvat taas pohtimaan liittymisestä lähes koko maakunnan kattavaan laajakaistahankkeeseen, verkkoyhtiöön, jonka tarkoitus on turvata kesällä 2013 verkko-osuuskunta Kuuskaistan rahoitusongelmiin tyssänneen laajakaistahankkeen jatko.

Yle uutisoi 20.1. Petäjäveden ja Pihtiputaan valtuustojen olevan ensimmäisiä, jotka päättävät liittyä Kuuskaistan kuntavetoiseen pelastusyhtiöön. Asia oli kuitenkin samana päivänä vasta kunnanhallituksen pöydällä ja sinne se huonosti valmisteltuna myös jäi.

Maanantaina 27.1. oli valtuuston jälkeinen infotilaisuus Kuuskaistasta, jossa esille tulleita tarkkoja tietoja kiellettiin tuomasta julkisuuteen. Se toive on helppo toteuttaa, koska tarkkoja tietoja ei projektista esitelty. Se on kummallista 100 miljoonan euron hankkeesta. Jo asiasta ensimmäistä kertaa päätettäessä tiedotus on perustunut siihen, mitä päättäjät osaavat kysyä - ei siihen että hankkeen toteuttajat osaavat oma-aloitteisesti oleellisen kertoa.

Meidän paikalla olleiden käsitys illan kulusta poikkeaa täysin Keskisuomalaisen julkaisemasta kunnanjohtajan lausunnosta, jonka otsikko oli ”Petäjävedellä henki oli hyvä”. Puheenvuoroja pyydettiin ja ilta venyikin puoli kymmeneen asti, ennen kuin puheenjohtaja lopetti tilaisuuden. Puheenvuoroja esitettiin hankkeen puolesta, mutta paljon esitettiin myös perusteltuja kriittisiä puheenvuoroja. Yleisesti kaivattiin lisäaikaa valmisteluun ja muuten tarkempaa lisätietoa.

Haluamme edelleen vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

Mihin menivät Kuuskaistan rahat? Petäjäveden kunta on maksanut surkeasti asennetusta kaapelista 550000 euroa eli noin 130 euroa/asukas. Tällä jokainen petäjävetinen olisi saanut 3G-netin vuodeksi.

Kuka korjaa asentajien rikkomat tiet? Erinomainen tutustumiskohde on esimerkiksi tie Karikkojärven ympäri Tiilimaan kautta.

Miksi Kuuskaistalle ei ole tehty erityistilintarkastusta?

Miksi kilpailutukseen saatiin vain yksi tarjous?

Miksi hanketta valmistellut ja kilpailuttanut henkilö onkin nyt Kuuskaistan toimitusjohtaja? Se ei ole laitonta, mutta vähintäänkin arveluttavaa.

Kuka takaa mahdollisen EU-rahan 100 prosentin varmuudella?

Onko hankintalain mukaista teettää yli 100 miljoonan euron urakka kertaalleen epäonnistuneella urakoitsijalla ilman kilpailutusta?

Kuka takaa korkotason hankkeen vuosikymmenien lainalle? Haluammeko olla tekemässä lisärasitteita tuleville polville?

Haluammeko näinä penninvenytyksen aikoina kunnan velan nousevan kertarysäyksellä yli 25%/asukas. Valtuusto päätti marraskuun 2013 kokouksessaan, että 2014 talousarviossa kunnan lainamäärää ei koroteta.

Moni on tehnyt jo Kuuskaistan liittymästä liittymäkaupan ja maksanut laskut Kuuskaistalle. Liittymän valmistumisesta tai rahojen palautuksesta ei ole takeita. Taajama-alueet rakennetaan vasta tukikelpoisen alueen jälkeen. Tämän pitäisi toteutua markkinavetoisesti, joka kuulostaa utopialta, koska taajamiin on tarjolla huomattavasti edullisempi langaton 3G/4G-vaihtoehto.

Heikki Puhakka

valtuutettu (ps.)

Jari Lehtinen

valtuutettu (kesk.)

Alpo Kukkonen

valtuutettu (kok.)

ja 10 muuta

Petäjäveden päättäjää

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.