Laajakaistakuntien kurimus

Pohjoisen Keski-Suomen Verkkopalvelut Oy:n laajakaistarunkoverkon (9 kuntaa 1999) ja kyläverkon (8 kunnan 53 kylää 2006) rahoitukseen osallistuivat EU, kunnat ja TeliaSonera. Keski-Suomen liitto ja te-keskus tekivät päätökset.

Verkko ”unohdettiin” 2008–2009 Laajakaista kaikille -hankkeen myötä, jossa valtiontuen enin määrä oli 66 prosenttia kustannuksista.

Keski-Suomen liiton 2011 valitseman Verkko-osuuskunta Kuuskaistan hankkeeseen osallistui 15 kuntaa 2011–2013. Hanke kariutui 2013. Jyväskylä, Saarijärvi, Viitasaari ja sadat tilaajat kärsivät menetyksiä Kuuskaistan yrityssaneerauksessa 2017.

Vuonna 2014 perustettiin hallintayhtiöksi Keski-Suomen Verkkoholding Oy (KSVH) ja tytäryhtiöksi Keski-Suomen Valokuituverkot Oy (KSVV), jotta vältettäisiin kuntien sijoitusten laskeminen valtion tueksi. Omistajiksi lähti kymmenkunta kuntaa. Kuuskaistan velat ja vastuut ostettiin yhdellä eurolla.

Järjestelyssä luotettiin valtion tukeen, mikä nousi enimmillään 90 prosenttiin. Tämäkään ei riittänyt. Päätettiin lähteä 25 miljoonan euron SVOP (sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto) -sijoitukseen. Viestintävirasto pitää tätä kuitenkin valtion tukena.

Viimeksi se on hylännyt Kannonkosken, Kivijärven, Konneveden ja Multian tuet. Oletettavasti Luhanka ja Petäjävesi kokevat saman kohtalon.

Katse onkin käännetty Keski-Suomen ely-keskuksen suuntaan. Se on myöntänyt KSVV:lle Mulikan kyläverkkohankkeelle tukea. Päätös ei ole lainvoimainen. Tavoitteena on laajentaa hankkeet 5 kunnan 13 kylälle.

KSVV:n kassa kumisee tyhjyyttään (26 731,36 euroa 31.12. 2017). Yhtiö hakee osakaskunnilta jatkuvasti lisärahoitusta. Yhtiöllä on satojentuhansien eurojen riidat Kuuskaistan Palvelut Oy:n ja työyhteenliittymä Telog-Oteranin kanssa.

Tilintarkastuskertomuksissa 15. ja 28.6. 2018 todetaan yhtiön ajautuvan ilman lisäpääomitusta rahoitusvaikeuksiin.

Tilintarkastajalla ei ole riittävää varmuutta siitä, että yhtiöllä on riittävät taloudelliset voimavarat hankkeiden loppuunsaattamiseen ja valmiiden valokuituverkkojen hyödyntämiseen. KSVH:n Kuntarahoitukselta saatuun 29 miljoonan euron lainaan liittyy koronnousuriski. Tilintarkastajan lausunto sisältää huomautuksen ja on edelliseen vuoteen verrattuna jyrkentynyt.

On merkillistä, että KSVH/KSVV saa jatkaa laajakaistakuntien (Kannonkoski, Karstula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Luhanka, Multia, Petäjävesi, Pihtipudas ja Toivakka) talouden raunioittamista.

Laajakaistayhteydet ovat tarpeellisia, jopa välttämättömiä. Edellä esitetty ei täytä järkevän toiminnan ehtoja eikä kuulu kuntien tehtäviin.

Virkavastuun perään on syytä kysyä. Eipä silti, onhan sitä jo muutaman vuoden ajan kyselty.

Hannu Luotola

Saarijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Uutissuomalaisen debatti: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle, varoittaa Risto Murto – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Lyhyet

Lyhyet

Seurakunnat hoitavat kyllä metsiään

Puistokadun pyörä- reitit turvallisiksi

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Pilataanko nyt Päijänteen kulttuurimaisemat?

Väärä paikka tuulivoimaloille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.