Labrakokeiden tuloksia pihdataan

Kävin Keski-Suomen keskussairaalan laboratoriossa huhtikuun lopulla verikokeessa ja soitin noin 2 viikon kuluttua Kyllön terveysaseman omahoitajalle kysyäkseni laboratoriokokeen tuloksia. Hoitaja sanoi, ettei voi antaa niitä minulle, koska lääkäri ei ole niitä vielä katsonut. Ilmettelin miksi, koska kyseessä oli vuosittaiset rutiinikokeet, joista minulla oli jo 10 vuoden ajalta paperitulosteet. Osaan lukea ja tulkita kokeen arvoja ilman lääkäriäkin. Omahoitaja ei kuitenkaan suostunut tulostamaan paperia minulle. Sen sijaan hän varasi omalääkärille soittoajan.

Tätä kirjoittaessani 1.6. omalääkärini ei ole minulle soittanut ja laboratorikokeen tulokseni ovat edelleen Kyllössä. Ne voisivat olla Kanta-tiedostossani, mutta siellä niitä ei ole. Voiko kukaan selittää järkevää syytä, miksi Keski-Suomessa laboratoriokokeiden tuloksia pihdataan?

Olen saanut tietää, että muualla Etelä-Suomessa tulokset ovat jo muutaman päivän kuluttua nähtävissä omassa Kanta-tiedostossa. Nyt ymmärrän oikein hyvin, miksi terveysasemilla on resurssipulaa, kun useita sairaanhoitajia ja lääkäreitä kuormitetaan tarpeettomasti laboratoriokokeiden tulosten saamiseksi.

Kyllön terveysasemalla asiakasta kyykytetään ja pompotetaan luukulta toiselle. Neuvontapisteissä jonotetaan vuoronumerolla turhaan, kun asiakas voisi katsoa tiedot omasta Kanta-tiedostostaan. Henkilökunta näyttää turhautuneelta, eikä pysty selittämään järkevää syytä kysymykseeni, miksi.

Kun Kanta-tiedostot tulivat käyttöön luvattiin, että voimassa olevien sähköisten reseptien lisäksi sinne kirjataan mm. lääkärissä käynnit ym. terveydenhoitotiedot sekä laboratoriokokeiden tulokset. Vasta viime aikoina Kanta-tiedostoon on tullut tietoja lääkärissäkäynneistä. Mutta laboratoriokokeiden tuloksien tallentaminen näyttää ainakin Keski-Suomessa ylivoimaisen vaikealta, vaikka tulokset ovat terveysaseman lääkäreiden ja hoitajien tietokoneilla jo labrakäynnin jälkeen seuraavana päivänä.

Uskokaa tai älkää, eläkeläisellä on muutakin elämää ja tekemistä kuin laboratoriokokeiden tulosten perään kyseleminen.

Reijo Oksanen

tekniikan lisensiaatti

logistiikan yliopettaja (eläkkeellä)

Jyväskylä, Köhniö

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

EK purkaa peruskoulua

Epäasiallista painostamista

Lyhyet

Jyväskylän alihinnoittelu kurittaa pieniä palveluntuottajia

Keski-Suomi on elinvoimainen

Kestävyyttä metsä- politiikkaan!

Liikennepalvelulaki toi uusia mahdollisuuksia maaseudulle

Lyhyet

Lyhyet

Ihmiset valittavat aivan turhasta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.