Lahja tuleville sukupolville

Kauko Sorjonen osti Wivi Lönnin suunnitteleman talon ja pelasti sen rappiolta. Hän kustansi kalliin peruskorjauksen, palautti arvokkaan rakennuksen alkuperäiseen asuun ja muutti taloon asumaan. Viime kesänä hän kutsui kaupunkilaisia kotinsa kauniiseen pihaan tutustumaan veistosnäyttelyyn. Pihassa on pysyvä paikka Wivi Lönnin ja Hanna Parviaisen patsaille.

Nyt Sorjonen puolustaa oikeutetusti arvokkaan rakennuksen kulttuurimaisemaa, joka on vaarassa tuhoutua uudisrakennusten takia. Puolustaako hän itsekkäästi oman kotinsa maisemaa niinkuin jotkut nimettömät kirjoittelijat lehdessä väittävät?

On hyvä palauttaa mieliin se, mitä Sorjosen 70-vuotishaastattelussa kirjoitettiin (Ksml 7.1.2012). Sorjonen painottaa, että kulttuuri kuuluu kaikille: ”Mielestäni kukaan yksityishenkilö ei voi lopulta omistaa taloa tai taidetta. Ne ovat yhteistä omaisuutta, koska paljaana tänne tullaan ja paljaana täältä lähdetään - ei niitä saa mukaan.”

Ei Sorjonen omaa etuaan puolusta, vaan tulevien sukupolvien yhteistä omaisuutta, korvaamattoman arvokasta kulttuurimaisemaa, jossa on 12 yli satavuotiasta Wivi Lönnin suunnittelemaa historiallisesti arvokasta ja kaunista rakennusta. Mitä käyttöä kotitalolleen, tuolle arkkitehtuurin helmelle, Sorjonen on suunnitellut sen jälkeen, kun hän ei enää siinä asu? Luulisin, että se, samoin kuin Kuokkalan kartano, Laukaan Järvilinna ja monet muut arvokiinteistöt siirtyvät Kauko Sorjosen säätiön hoidossa tavalla tai toisella tulevien sukupolvien käyttöön. Toivon, että kaupunginvaltuusto sen ajoissa ymmärtää. Hämeenkadun kaavasuunnitelma on kulttuurikaupungille poikkeuksellisen tärkeä ja siksi sitä ei saa jättää vain virkamiesten päätettäväksi.

Mutta jos päättäjät mieluummin suojelevat Alvar Aallon luhistumaisillaan olevaa Valtiontaloa kuin hyvään kuntoon ilman verovaroja restauroitua Wivi Lönnin arvokiinteistöä ja sen ympäristöä, voi olla, että Sorjonen aikanaan myy omistamansa kiinteistön yksityiselle ja sijoittaa saamansa miljoonat vaikkapa Mäntän kulttuurielämän tukemiseen.

Jaakko Palmu

Jyväskylä, Oravasaari

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Pienet kunnat ahdingossa

Joogit vastasaunan lauteille

Lyhyet

Lyhyet

Kuka lopulta kerää rahat vappusatasiin?

Haasteina oppilasmäärä ja kiinteistön soveltuvuus

Tulevaisuus vaatii tekoja

Lukijan kuva

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.