Lainsäädäntö ohjaa lukion opiskelijavalintoja

Keskisuomalaisessa 4.2.2009 oli luettavissa Jyväskylän sivistyslautakunnan jäsenen, Matti-Vesa Volasen (vas.) mielipide, jossa annettiin harhaanjohtavaa kuvaa lukioiden opiskelijavalintojen toimeenpanosta. Volasen mukaan "lukioihin hakeutumista voitaisiin kehittää siten, että oppilaat hakeutuvat yhdellä yhteishakukoodilla Jyväskylän lukioon ja opiskelijat sijoitetaan esimerkiksi läheisyysperiaatteen mukaan omaan lukioyksikköönsä".

Jotta tässä ei muodostuisi sellaista kuvaa, että "kehittäminen" olisi noin vain välittömästi järjestettävissä, jos poliittista tahtoa löytyy, haluamme vastuullisina virkamiehinä ja lukioiden rehtoreina muistuttaa, että opiskelijavalintoja ohjaa lainsäädäntö.

Voimassaolevan lainsäädännön mukaan oppilailla on vapaa hakeutumisoikeus perusopetuksen jälkeisiin toisen asteen opintoihin: lukiokoulutukseen ja ammatilliseen peruskoulutukseen. Edelleen on oleellista todeta, että oppilaat hakeutuvat nimenomaan oppilaitoksiin, ei koulutuksen järjestäjälle.

Siten ei tunneta eikä tunnisteta yhteistä hakukoodia esim. Jyväskylän kaupunkiin tai muuhun koulutusyhteisöön, vaan yksittäiset oppilaitokset toimivat hakukohteina ja myös vastaavat opiskelijavalinnoista (Jyväskylässä lukioiden rehtorit). Tiedossamme ei ole, että opetusministeriössä valmisteltaisiin muutosta voimassaolevaan käytäntöön.

Erityisen oudolta Volasen artikkelissa tuntuu vetoaminen "kumpujen yöhön": opiskelijavalintojen ja -virtojen ohjaamista "yhteiskunnallisesti" (lue: hallintoehtoisesti) harrastettiin 1980-luvulle saakka - sen jälkeen suomalaisessa yhteiskunnassa siirryttiin luottamaan oppilaisiin ja vanhempiin koulutuspäätöksen itsellisinä toimeenpanijoina. Nykyaikaa on sekin, että vanhemmat voivat tietyssä määrin tehdä itsenäisiä oppilaitosvalintoja jopa peruskoulutuksessa.

JORMA LEMPINEN YRJÖ DAMSKÄGG SEPPO HAAVISTO sekä neljä muuta kirjoittajaa Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.