Lainsäädäntö osasyyllinen syrjäytymiseen

Nuorten syrjäytyminen ja elämänhallinnan menettäminen on tämän päivän Suomessa yksi suurimmista ongelmista.

Nuorten, erityisesti nuorten miesten elämänhallinnan menettäminen lähtee usein velkaantumisesta. Ja sitä kautta seuraa luottokelpoisuuden menettäminen.

Suomessa on 373 000 luottokelpoisuuden menettänyttä henkilöä ja moni on vaarassa menettää. Monen nuoren on ajanut velkakierteeseen ja sitä kautta elämänhallinnan menettämiseen pikavippi yritykset. Ne ovat tarjonneet nuorille mahdollisuuden makeaan elämään kun on ollut otollinen hetki.

Rahat ovat tulleet tilille vaikka keskellä yötä yhdellä puhelinsoitolla tai tekstiviestillä. Koronkiskonta on kiellettyä, mutta lainsäädäntö on mahdollistanut näille ajattelemattomasti otetuille lainoille monen sadan prosentin vuotuisen koron.

Samanaikaisesti nämä pikavippiyritykset ovat saaneet miljoonien voittoja siirtämällä rahoja nuorten taskuista omille pankkitileille. Ja jäljelle on jäänyt elämänhallinnan menettäneitä nuoria ja miljoonien kassan omaavia pikavippi yrityksiä.

Usein myös ulkomaalaisten omistamat perintätoimistot ovat rikastuneet näiden nuorten kustannuksella.

Pikavippiyritysten toiminta alkoi vuonna 2005 ja täyteen vauhtiin näiden yritysten toiminta pääsi vuonna 2007. Lainsäädäntö kuuluu hallituksessa oikeusministerin vastuulle.

Oikeusministerinä toimi vuosina 2007–2011 Vihreiden Tuija Brax. Hän antoi rauhassa näiden epäeettisten pikavippiyritysten virittää nuorille ansoja ja saattaa heidät syrjäytymisen tielle.

Tulipalo olisi pitänyt sammuttaa heti alkuvaiheessa. Vihreiden Tuija Brax taisi katsoa tärkeämmäksi työntää miljoonia ruandalaisen kansanmurhaajan puolustamiseen. Ovathan ne ihmisoikeudet, jotka tulisi kuulua myös suomalaiselle nuorelle.

Muutenkin Vihreät on puolue, joka on suurelta osaltaan syyllinen erityisesti nuorten miesten pahoinvointiin: esim. Vihreiden ajama maahanmuuttopolitiikka on johtanut sukupuoliseen vinoutumaan, jolloin osa nuorista miehistä ei löydä aviopuolisoa.

Nuorten elämänhallinnan palauttaminen voisi alkaa näiden nuorten luottokelpoisuuden palauttamisella. Siihen voitaisiin ottaa varat näiltä epäeettisesti toimineilta pikavippi yrityksiltä ja perintätoimistoilta.

Nykyhallitus on tekemässä lopun näiden pikavippi yritysten toiminnalta, mutta paljon vahinkoa on jo ehtinyt tapahtua.

Kuntienkin olisi syytä miettiä, miten velkaantuneiden ahdinkoa voitaisiin pienentää. Varsinkin jos velkaantuminen on tapahtunut epäeettisesti toimineiden yritysten toimesta.

Erkki Poikonen

kuntavaaliehdokas (kesk.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Muisti on herkkä häiriintymään

Nelostien siirto loi liikennesumpun

Lyhyet

Lyhyet

Puun käyttö turvaa metsien hiilensidonnan

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.