Lakiin perustuvaa omaishoitoa ei noin vain sivuuteta

Eräät omaishoitajat olivat huomanneet, että Jyväskylän kaupungin johdon budjettiesityksessä alin omaishoidon korvausluokka oli ehdotettu poistettavaksi. He ovat huolissaan siitä, että omaishoito jää näin saamatta. Tarkistin perusturvalautakunnan jäseneltä asian ja hän totesi näin olevan. Tällainen poistoehdotus on tehty.

Mikäli alin luokka poistuu, siirtyvät alinta tukea saavat seuraavaan, kalliimpaan luokkaan. Kunta ei voi yksipuolisesti irtisanoa sopimuksia, eikä myös muita velvoitteitaan, vaan sopimus on molempia osapuolia sitova. Tästä on useita oikeuden päätöksiä.

Kunta ei voi myöskään hallinnollisesti päättää, ettei omaishoitoa myönnetä. Jos sopimus on ollut, on kiistatta todettu omaishoidon tarve ja hoidettavassa on tapahduttava hoidon tarpeen poistuminen, mikäli sopimusta ei määräajankaan jälkeen jatketa.

Omaishoito perustuu lakiin ja sen kriteereistä on annettu ohjeet. Oikeuden päätöksiä on myös siitä, että sosiaalityöntekijän päätös ohittaa kunnan hallinnolliset ohjeet. Hän arvioi omaishoitajan tuen tarpeen.

On valitettavaa, jos päätöksistä koko painolasti tulee yksittäisen sosiaalityöntekijän hartioille. On myös määritelty omaishoidon vähimmäispalkkio, jota korotetaan vuosittain valtioneuvoston indeksikorotuksella. Lomapäivät omaishoitajalle ovat myös lakisääteisiä.

Siis: millään hallinnollisella päätöksellä ei voi lakia ylittää. Toki kunta voi vaikeuttaa omaishoitajien asemaa hallinnollisilla päätöksillä, mutta ne aiheuttavat vain imagotappioita ja myös lainsäädännön kiristymisen. Näin on tapahtunut monissa vammaispalvelua koskevissa säädännöissä, koska kunnat ovat halunneet soveltaa lakia hallinnon ja tilinpäätösten mukaiseksi.

Yritetäänkö nyt kunnalle edullisinta ratkaisua, omaishoitoa jostain syystä vaikeuttaa? Se on kuitenkin lakisääteinen oikeus ja muuttaminen palvelutaloihin, senioriasumiseen ja muuhun sellaiseen on vaihtoehto. Omaishoito on usein myös eettisin ja kestävin ratkaisu.

Kaupungin johdon budjettia katsellessa kiinnittyy myös huomio bussiliikenteen tuen vähentäminen. Tämäkin on samansuuntainen ratkaisu, pienet rahat kalliimpaan ja huonompaan ratkaisuun. Ehkäpä nämäkin pennoset tarvitaan kerskarakentamiseen.

Ehdotusta lukiessa tulee mieleen, että tämä on eläkkeelle jäävien äijien touhua, niiden, jotka ajavat omalla autollaan kirkon alle parkkiin ja ovat hoitamatta omia sukulaisiaan - niin ja jotka lopputöikseen haluavat rakennella monumentteja.

LEO TURUNEN Oikeuksienvalvontayhteistyöryhmän jäsen Suomen Kuurosokeat ry Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lasten hyvinvointi erilaistuu ja eriarvoistuu Suomessa

Outoa ja tahallista väärinymmärrystä

Suomen peruskoulun kohtalonkysymys

Lyhyet

Lyhyet

Jos historia ei opeta, se rankaisee

Missä viipyvät teot Keski-Suomelle?

Yhteinen aika vanhempien kanssa on lapsen oikeus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.