Lakikirja ei tuo apua rasismi-keskusteluun

Ihmettelimme tässä ystäväni kanssa mihin suomalaisilta on kadonnut terve järki kun tarvitsee oikein lailla kieltää tupakointi autossa, jossa on pieniä lapsia.

Samanlaiselta tuntuu nykyinen rasismikeskustelu, viitaten Markus Mattlarin Nimellä-kolumniin (KSML 10.4.) ”Lakikirja ei tuo apua rasismikeskusteluun”. Ei taida kovin paljon tervettä järkeä olla ajatuksessa, että pitää pyytää poliisia tutkimaan olenko rasisti niin kuin Terhi Kiemunki taannoin teki. Kyllä normaali suomalainen pitää Kiemungin kirjoituksia paitsi typerinä myös rasistisina.

Kolumnin kirjoittajan Markus Mattlarin mielestä nykyinen rasismi tai syrjintä on pehmeämpää kuin rotusyrjintä aiemmin. Ehkä niinkin, mutta kun avoin rasismi Suomessa on alkanut arkipäiväistyä, tuskinpa kovin pehmeältä elämä maistuu niistä, joiden päälle syljetään jo pelkän ihonvärin takia tai niistä maahanmuuttajaryhmistä, joita kutsutaan saastaksi ja mutavyöryksi ja jotka halutaan poistaa täältä.

Artikkelin kirjoittaja myöskin toteaa, että nykymuotoisen yhteiskunnan ylläpitäminen vaatii tietyn määrän syrjintää ja eriarvoistamista. Vaatiiko? Onko sitä pakko olla? Niin, kyllä sitä esiintyy, mutta eikö kuitenkin pyrkimys tässä tasa-arvon maassa ole vähentää kaikkea eriarvoistamista?

Jokin aika sitten tehtiin tutkimus vähemmistöjen kokemasta syrjinnästä. Oikeusministeri Jari Lindström kehotti kansalaisia puuttumaan havaitsemiinsa syrjintätapauksiin. Tietenkin näin: kaikki olemme vastuullisia.

Mutta, mutta jos päättävissä asemissa olevien rasistiset puheet ja tekemiset kuitataan päänsilityksellä ja nyökytyksellä, eikö silloin meidän sivistysvaltiomme osoita rappeutumisen merkkejä? Mitä on sivistys ilman moraalista selkärankaa? Onko joiltakin nykykansalaisilta hämärtynyt taju erottaa oikea ja väärä?

Ellei lakikirja tuo apua rasismikeskusteluun, olisikohan paikallaan kokeilla tervettä järkeä ja moraalin uutta tulemista.

Ritta-Liisa Hangasjärvi

Jyväskylä, Korpilahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Mökki vanhenee, mutta vero nousee

Nettiostaminen on helppoa, mutta valppaana pitää olla

Koronakriisistä noustaan kestävällä elvytyksellä

Tuuli- voimalasta ei kerrottu

Outoja teesejä Muuramen päätöksenteosta

Lyhyet

Lyhyet

Mielipidekirjoitus: Muuramen kuntapolitiikka muutoksessa

Keski-Suomi liikkeelle

Sanomasi oli löysää, Wallinheimo!

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.