Lakikokoelmien historia on pitkä

Mia Puolimatkan mukaan (Ksml 30.9.) sekularisoitunut ihmisoikeusliike ei kykene juurruttamaan niitä ihmisoikeuksia, joita se julistaa. Hänen mielestään siihen on tarvittu ja tarvitaan kristinuskoa ja Raamattua. Monet uskovat, että maamme lakien perusta on sellaisenaan Raamatussa.

”Alkuperäistä” Raamattua yhtenäisenä kirjakokoelmana ei ole olemassa, vaan alussa oli suuri määrä erilaisia tekstejä, jotka ovat kehittyneet itsenäisesti ja myöhemmin kanonisoitiin eli julistettiin ohjeelliseksi. Siis hataralla pohjalla on väittämä, että Raamattu olisi lakiemme perusta.

Vertailun vuoksi muualla syntyneitä lakeja. Hammurabin laki on eräs varhaisimmista lakikokoelmista. Se luotiin Babyloniassa noin 1760 eaa. ja siinä on yhteensä 282 pykälää, jotka oli kaiverrettu julkiselle paikalle kivipaateen. Siis jo vuosisatoja ennen Moosesta.

Ur-Nammun lakikoodeksiksi on maailman vanhin tunnettu lakikokoelma ja kolmisensataa vuotta vanhempi kuin Hammurabin laki. Ur-Nammun laista tuli esikuva kaikille myöhemmille itämaisille lakikokoelmille.

Ur-Nammu määräsi hävitettäväksi kunnottomat kansalaiset, eli kuten sumerilainen teksti kertoo, lampaitten, härkien ja aasien ”kahmijat”. Hän piti huolta siitä, että orvot eivät joutuneet rikkaan väärinkäyttämäksi eivätkä lesket ”mahtavan saaliiksi”.

Lakikokoelma on turmeltunut muilta osin pahasti, mutta selville on saatu sen sisältävän kuninkaan viestin siitä, että hän on varmistanut oikeuden maassa sekä edistänyt kansalaisten hyvinvointia laeilla.

Seuraavat kolme tulkittavaa lakia ovat erittäin tärkeitä ihmiskunnan yhteiskunnallisen historian kannalta. Niistä selviää, että sumerit olivat hylänneet kostoperiaatteen jo 2100 eaa., eli Raamatusta myöhäisemmiltä ajoilta tuntemamme ”silmä silmästä, hammas hampaasta” oli heille tuntematon. Sumerien mukaan ruumiin vioittaminenkin voitiin sovittaa rahasakoilla.

Esko Aspivaara

Savonlinna

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Masennuseläkkeet ovat kestämättömällä tasolla

Psyyken lääkintä on viimeinen keino

Lyhyet

LyhyetKesätapahtumat kiertoon, rallit Seinäjoelle, tangomarkkinat tänne.Ja Ailamarista kuningatarEn ole koskaan syönyt pizzaa tahi hampurilaista, en ole somessa, mutta pärjäilen. Sh, kun olen vältän näitä.

Kaupunki ei välitä melusaasteesta

Lyhyet

Avoin kirjeeni kansanedustajille

Kansallisarkisto, sotiemme historian tutkimus ja SS-olettamukset

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.