Lakkautetaan kirjastot tarpeettomina

Matkalleni Baltian maiden halki Valko-Venäjälle olin ladannut luettavakseni neljä romaania e-kirjan lukulaitteeseen. Viidentenä päivänä laite lakkasi toimimasta: akku oli tyhjä. Laitetta ei voi ladata sähköpistorasiasta vaan tietokoneen kautta.

Mutta ei hätää: ystävällinen vastaanottovirkailija vilnalaisessa hotellissa otti laitteen tiskin taakse latautumaan ja kolmen tunnin kuluttua palattuani kaupungilta laite oli virtaa täynnä ja iltalukemista jälleen tarjolla.

Paluumatkalla tuli taas ongelma: akku oli tyhjä ja lainatut kirjatkin jo luettu lukuunottamatta yhtä, jonka laina-aika oli ehtinyt mennä umpeen. Valmieran pikkukaupungin kirjastossa Latviassa sain taas ladattua akun.

Sen lisäksi pääsin käymään Jyväskylän kaupunginkirjaston kotisivuilla. Lainasin erääntyneen kirjan uudelleen ja kaksi romaania lisää. Se sujui helposti.

Lainojen siirtäminen tietokoneelta lukulaitteelle vaati atk-tukihenkilön apua ja hieman miettimistä. Mutta onnistuihan sekin.

Kuusi paperikirjaa olisi vienyt paljon tilaa repussa. Mutta ne kaikki (ja vaikka 10 tai 20 lisää) mahtuivat pienelle, ohuelle lukulaitteelle. Mitä tästä opimme?

Paperikirjat ovat käyneet tarpeettomiksi. Pienistä latausongelmista huolimatta e-kirja on paljon parempi ja käytännöllisempi. Nykymuotoiset kirjastot, paperikirjojen varastorakennukset, voidaan vaikka sulkea kokonaan.

Tarvitaan vain e-kirjojen latauspisteitä, kirjastojen ja kirjakauppojen internetsivustoja sekä kirjastoissa henkilöitä, jotka päättävät mitkä kirjat kustannetaan julkisin varoin kaikkien ilmaiseksi luettaviksi ja mitkä kirjat kukin joutuu ostamaan itse.

Paperikirjakaupat eivät toki katoa: niistä jäävät jäljelle antikvariaatit, jotka myyvät vanhoja käytettyjä kirjoja, jotka ovat keräilytavaraa, arvokasta antiikkia.

Vesa Höijer

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Lyhyet

Lyhyet

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.