Lakkautetaan kirjastot tarpeettomina

Matkalleni Baltian maiden halki Valko-Venäjälle olin ladannut luettavakseni neljä romaania e-kirjan lukulaitteeseen. Viidentenä päivänä laite lakkasi toimimasta: akku oli tyhjä. Laitetta ei voi ladata sähköpistorasiasta vaan tietokoneen kautta.

Mutta ei hätää: ystävällinen vastaanottovirkailija vilnalaisessa hotellissa otti laitteen tiskin taakse latautumaan ja kolmen tunnin kuluttua palattuani kaupungilta laite oli virtaa täynnä ja iltalukemista jälleen tarjolla.

Paluumatkalla tuli taas ongelma: akku oli tyhjä ja lainatut kirjatkin jo luettu lukuunottamatta yhtä, jonka laina-aika oli ehtinyt mennä umpeen. Valmieran pikkukaupungin kirjastossa Latviassa sain taas ladattua akun.

Sen lisäksi pääsin käymään Jyväskylän kaupunginkirjaston kotisivuilla. Lainasin erääntyneen kirjan uudelleen ja kaksi romaania lisää. Se sujui helposti.

Lainojen siirtäminen tietokoneelta lukulaitteelle vaati atk-tukihenkilön apua ja hieman miettimistä. Mutta onnistuihan sekin.

Kuusi paperikirjaa olisi vienyt paljon tilaa repussa. Mutta ne kaikki (ja vaikka 10 tai 20 lisää) mahtuivat pienelle, ohuelle lukulaitteelle. Mitä tästä opimme?

Paperikirjat ovat käyneet tarpeettomiksi. Pienistä latausongelmista huolimatta e-kirja on paljon parempi ja käytännöllisempi. Nykymuotoiset kirjastot, paperikirjojen varastorakennukset, voidaan vaikka sulkea kokonaan.

Tarvitaan vain e-kirjojen latauspisteitä, kirjastojen ja kirjakauppojen internetsivustoja sekä kirjastoissa henkilöitä, jotka päättävät mitkä kirjat kustannetaan julkisin varoin kaikkien ilmaiseksi luettaviksi ja mitkä kirjat kukin joutuu ostamaan itse.

Paperikirjakaupat eivät toki katoa: niistä jäävät jäljelle antikvariaatit, jotka myyvät vanhoja käytettyjä kirjoja, jotka ovat keräilytavaraa, arvokasta antiikkia.

Vesa Höijer

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Soteuudistuksen palattava juurilleen

Lyhyet

Kirjakarkki on kiva palkka

Keski-Suomi säilyy tulevaisuudessakin

Kiitos Palokan terveyskeskukselle

Vanhan Kirjan Talvi on nimenä vakiintunut

Jyväskylään mahtuisi uusi kirjallisuustapahtuma

Suomi ei tarvitse mitään hyökkäys- aseita

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.