Langattomiin palveluihin siirtyminen on välttämätöntä

Eeva Haverinen Jyväskylästä ja Raili Kuitunen Lievestuoreelta (Keskisuomalainen 28.2. ja 1.3.) ovat esittäneet lehdessänne huolensa lankapuhelimen kohtalosta.

Soneran suunnitelmana on siirtää kahden vuoden sisällä noin 53 000 kiinteän verkon asiakastaan ajanmukaisten langattomien puhe- ja laajakaistapalvelujen käyttäjiksi. Noin kaksi kolmasosaa liittymistä on puhelimia, yksi kolmasosa laajakaistaa. Yhtiön investoinnit langattomaan tekniikkaan nyt tapahtuvan muutoksen takia ovat lähivuosina miljoonia euroja, joiden avulla varmistetaan mm. riittävä sisätilakuuluvuus kaikille asiakkaillemme.

Perinteisen lankaverkon palveluiden tappio vuositasolla haja-asutusalueilla on ollut useita miljoonia euroja vuosikymmenten ajan. Lankapuhelinasiakasmäärän vähentyessä ja asiakkaiden siirtyessä matkapuhelimiin asiakaskohtaiset kustannukset nousevat kestämättömälle tasolle. Tämän seurauksena Sonera näkee siirtymisen langattomiin palveluihin välttämättömänä.

Sonera lupaa, että kaikki lankaverkon palvelut toimivat normaalisti siihen asti, kunnes asiakkaille on varmistettu vähintään yhtä hyvät telepalvelut kuin tällä hetkellä. Sonera uskoo, että pitkän, vajaan kahden vuoden siirtymäajan kuluessa korvaavat langattomat palvelut ovat nopeita ja kustannustehokkaita.

Palveluvelvoitteeseen kuuluu internet, mutta ei laajakaista. Silti TeliaSonera tuo langattoman laajakaistan jatkossa myös niille kansalaisille, jotka tänään eivät saa laajakaistapalveluja lainkaan. Tällaisia kotitalouksia on Suomessa useita kymmeniä tuhansia. Digitan @450 -verkko on suunnitelmien mukaan valtakunnallinen siirtymäajan loppuun mennessä.

Ikääntyneiden asiakkaidemme ja erityisryhmien, kuten turvapuhelinten käyttäjien, tarpeet otetaan muutosvaiheessa huomioon. Matkapuhelimesta on olemassa gsm-pöytäpuhelinmalli, joka antaa saman puhe- ja käyttömukavuuden kuin mitä monet lankapuhelimen käyttäjät nykyisessä puhelimessaan arvostavat. Turvapuhelimiin taas on olemassa ratkaisuja, jotka toimivat gsm-puhelimessa. Poikkeustilanteisiin, kuten sähkökatkoksiin on hyvä olla aina käytettävissä ladattu vara-akku.

Sonera tulee täyttämään langattomuuteen siirtymisessä liikenne- ja viestintäministeriön asettamat velvoitteet. Kunnioitamme voimassaolevia sopimuksia niin kuluttaja- kuin yritysasiakkaiden kanssa. Yhtiöllä on esimerkiksi tuhansia julkisen rahoituksen turvin rakennettuja kyläkaistaliittymiä. Kaikissa sopimuksissa toimitaan sopimusvelvoitteiden mukaisesti ja muutoksista neuvotellaan etukäteen. Tulemme kuuntelemaan asiakkaiden toiveita huolellisesti.

JUHA-PEKKA WECKSTRÖM laajakaistaliiketoiminta-alueen johtaja Suomessa TeliaSonera Finland Oyj Helsinki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

Lyhyet

Vihervasemmiston uhrikultti ja kastijako eivät ole tasa-arvoa

Kaiken takana on nainen?

Kirjasto vaikapakka?

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.