Lapsen etu on rakastava vanhempi

Keskustelu tasa-arvoisesta avioliittolaista on herättänyt kysymyksiä lasten edusta ja hyvinvoinnista. On argumentoitu, että ainoastaan biologinen vanhemmuus takaisi tasapainoisen lapsuuden. Näin ei ole. Tutkimukset osoittavat, että vanhemman ja lapsen välinen monimuotoinen suhde rakennetaan sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja että tämä suhde voi rakentua ilman biologista sidettä.

Vuorovaikutustutkimuksissa on selvinnyt, että lapsi tarvitsee ennen lähelleen ihmisen/ ihmisiä, jotka vastaavat lapsen monenlaisiin tarpeisiin, ovat saatavilla ja aidosti välittävät lapsesta.

Biologinen vanhemmuus on usein hyvä edellytys tälle, mutta lasta voi rakastaa ja hänestä voi pitää huolta yhtä lailla, vaikkei olisikaan biologista sidettä lapseen.

Korostamalla biologista vanhemmuutta lapsen tasapainoisen kehityksen ainoana edellytyksenä väheksymme kaikkia lapsistaan välittäviä adoptio- ja sijaisvanhempia sekä uusperheiden uusia äitejä ja isiä.

Tutkimukset eivät myöskään tue näkemystä, että vanhemman sukupuolinen suuntautuneisuus olisi keskeinen tekijä lapsen kehityksen ja hyvinvoinnin kannalta. Sukupuolinen suuntautuneisuus ei vaikuta vanhemman kykyyn huolehtia lapsestaan ja rakastaa häntä.

Lasten etu on monisyinen asia. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutuminen yhteiskunnassa ei ole uhka lapsen edulle – päinvastoin.

Marja-Leena Laakso

varhaiskasvatuksen, erityisesti lapsi- ja kehityspsykologian professori

sekä joukko varhaiskasvatuksen tutkijoita Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden laitokselta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Seniorikortin hankala uudistus

Saksa jyrää Euroopassa!

Suomen uusin ja rumin?

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jalankulkija on turvaton tietyömaan kaaoksessa

Mielipide: Kohti kestävää energiatuotantoa

Mielipide: Isännöitsijällä eri näkemys perukirjasta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.