Lapset ja naiset turvaan al-Holista

Kiivas keskustelu pääministerin vaihtamisesta sai rinnalleen koko syksyn jatkuneen keskustelun al-Holin suomalaisten lasten ja heidän äitiensä kohtalosta.

Alueen tilanteen epämääräisyys ja presidentti Erdoganin poliittinen kilpailu vastavoiman kanssa Turkissa johtaa koviin otteisiin, ja näkymä tässä suhteessa al-Holin leirillä ei suinkaan helpota leirin suomalaistenkaan lasten ja heidän huoltajiensa elämää.

Lisäksi alueella on nyt kylmä talviaika.

 

Oikeuskansleri Pöystin kannanotto oikeudellisesta näkökulmasta toi esille kansainvälisiin sopimuksiin liittyvät lasten oikeudet sekä oikeuden elämään.

Suomen perustuslaki ja muu lainsäädäntö takaavat oikeuden tulla Suomeen. Tilanne vaatii kuitenkin erityisjärjestelyjä, ja tässä yhteydessä hallinnon ja päättäjätahon olisi selvittävä poliittisesta ja hallintohierarkiasta kuivin sukin.

Euroopan unionin puheenjohtajamaana parhaillaan toimiva Suomi ei tässä tilanteessa ainakaan ole osoittanut edelläkulkijan otetta, mikä vastaa Suomen profiilissa jo aiemmin tunnettua varovaisuutta ja perässä kulkemista.

 

Lapset tulisi auttaa Suomeen ensi tilassa. Tämä on ollut kantani tähän asiaan jo aiemminkin.

Koska kurdihallinto ei päästä lapsia yksin, äidit tulevat matkassa mukana. Lehtitietojen mukaan kurdit eivät päästäisi kaikkia aikuisia pois ilman oikeudenkäyttöä alueella.

EU:n jäseneksi liityttyään Suomi on joutunut opettelemaan globaalissa maailmassa toimimista. Globaalit ongelmat tulevat syliimme aivan kuten ne tulevat unioniin taikka muille valtioille. Siistit, näyttävät kättelypalaverit eivät johda mihinkään nykyisessä, ristiriitaisessa maailmassa.

Mitä kauemmin lapset ja ja äidit pysyvät al-Holissa, sitä pidemmälle indoktrinaatio heidän ympäriltään vaikuttaa heidän ajatuksiinsa ja tulevaisuuteen orientoitumiseensa. Siksi enää ei pidä viivytellä lasten ja heidän äitiensä kotiin saattamisessa.

Arja Sahlberg
YTT
Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Unohtiko hallitus innovaattorit ja keksijät?

Pyrstötiainen piristi harmaata päivää. Kuva: Sirpa Jyske

Lyhyet

Tilhi. Kuva: Kari Manne

Lyhyet

Lukijan kuvatVikkelä kärppä. Kuva: Markku Parantainen

Pilvet loimuaa Muuramessa. Kuva: Jorma Soininen

Pelastetaan edes taimen

Halla-aho halusi Sipilän hallitukseen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.