Lapset ja nuoret joukkoliikenteen pariin

Kokoomuksen jyväskyläläinen kaupunginvaltuutettu Caius Forsberg valtuustoryhmänsä tukemana teki valtuustoaloitteen lasten ja nuorten maksuttomasta joukkoliikenteestä Jyväskylässä. On hienoa, että kokoomus on lähtenyt luopumaan voimakkaammin yksityisautoilusta ja tukemaan joukkoliikenteellä matkustamisen kehittymistä.

Aloite oli muutoin erittäin kannatettava, mutta rajoittamattomasti maksuttomalla matkustusoikeudella on valitettavasti myös kääntöpuolensa. Käytäntö on osoittanut koululaiskorttien kautta sen, että rajattomat ilmaiset matkat houkuttelevat lapset ja nuoret kulkemaan jopa yhden pysäkin välin linja-autolla, vaikka nuorelle ja liikuntakykyiselle moinen matka olisi helposti ja usein nopeammin kävellen tehty. Lasten ja nuorten liikkumattomuus on ollut jatkuvasti kasvava ongelma, eikä ongelman ehkäisyä edistä ilmainen konevoimin liikkuminen.

Toisekseen joukkoliikenteellä on aina oma hintansa ja joku sen maksaa. Rajoittamattomasti maksuton mielletään myös helposti arvottomaksi. Joukkoliikenteen muuttuessa jossain vaiheessa aikuistumisen myötä maksulliseksi voi silloin tuntuakin kohtuuttoman kalliilta.

Olen mielelläni hyväksymässä käytäntöä, jossa lapsille ja nuorille tarjotaan koulumatkaan oikeuttavien matkojen lisäksi korkeintaan 2–3 ilmaista matkaa päivässä. Näin matkat käytetään järkevään bussilla liikkumiseen ja matkan tarpeellisuus sekä hinta tulee otettua huomioon paremmin.

Jukka Hämäläinen

pääluottamusmies

Jyväskylän Liikenne Oy

kansanedustajaehdokas (sd.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Lyhyet

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.