Lapsi ei aina ole rakkauden hedelmä

Koin Nico Rissasen (Ksml 14.11.) kirjoituksen enemmän selviytymistarinana kuin Tapio Puolimatkan (Ksml 20.11.) mainitsemana vastakkainasetteluna rakkauden ja biologisen vanhemmuuden välillä. En suinkaan vähättele biologista vanhemmuutta, mutta tänä päivänä avioerot ja uusioperheet ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Lapsi selviytyy kriisistä kuin kriisistä rakkauden turvin.

Siitä, että itse olen hengissä, saan kiittää ihmisiä, jotka antoivat sitä rakkautta ja turvaa, mitä biologisilta vanhemmiltani en hetikään aina saanut. En koskaan nähnyt vanhempieni välillä mitään rakkaudenosoituksia: suukottelua ja halauksia, hellyyttä. Sen sijaan näin ja kuulin paljon sellaista, mikä ei ollut lapsen korville ja silmille tarkoitettu, mitä lasinen lapsuus väistämättä toi mukanaan.

Äidillä oli itsetuhoajatuksia jo odotusaikana, ei hän enää kaivannut meitä kahta viimeistä, pahnanpohjimmaista. Äidin syli oli liian pieni yhdelle, mitä sitten kahdelle. Kaksoisveljeni oli fyysisesti heikompi. Hän sai lähes kokonaan äidin huomion, minä sain tulla toimeen yksinäni. Oli isän suuri turvallinen käsi, johon tarttua, oli isoäiti, perheen tuki ja turva, täti varaäitinä, vanhemmat sisarukset, ystävälliset naapurit, ymmärtävät opettajat. Heiltä sain sitä huomiota ja rakkautta, mitä kaipasin. Jos en hyvällä niin pahalla.

Ulkoisesti perhe oli ehjä ja kokonainen, sisältä rikki, hajalla. Koko lapsuuteni minun oli ikävä äitiä, äidin syliä, ja on vieläkin. Lapsuudesta minulle jäi perintönä elämänkokoinen rakkauden nälkä. Toimiessani opettajana täällä kotimaassa ja ulkomailla olen kohdannut lukemattomia eheistä perheistä tulleita lapsia, joilla on jatkuvasti ikävä isää/äitiä – rakastavaa syliä.

Puolimatkan lainaukset ovat yleistäviä ja ihanteellisia, tuomitsevia. Lapsi ei aina ole rakkauden hedelmä. Naisen ja miehen malli ei välttämättä aina löydy perheen piiristä. Ja hyvä niin. Lapsi saatetaan leimata jo pienenä biologisten vanhempiensa takia: ”Mitä tuostakin pennusta tulee? Äiti huora ja isä juoppo. Ei omena kauas puusta putoa.” Rakkauden siivin omena saattaa lentää kauemmaksikin ja kantaa uudenlaista hedelmää.

Päivi Eliisa Ala-Mutka

erityisopettaja

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.