Lapsi tarvitsee vain rakkautta

Keskustelu tasa-arvoisesta avioliittolaista näyttää kääntyneen väittelyksi lapsen oikeuksista.

Jos lapsen oikeuksista halutaan keskustella, olisi syytä muistaa eräs oleellinen asia: lapsella on oikeus kuulua siihen perheeseen, jonka hän kokee omakseen. Lapsella on oikeus rakastaa ja saada rakkautta sekä turvaa niitä ihmisiä, jotka hän kokee vanhemmikseen ja perheenjäsenikseen.

Lapsi kiintyy niihin ihmisiin, jotka ovat läsnä hänen elämänsä ensimmäiset vuodet, olivatpa he sitten miehiä tai naisia, oli heitä yksi tai useampi.

Hyvään kasvuun lapsi tarvitsee aikuisen, jonka kanssa voi muodostaa vastavuoroisen ja kestävän ihmissuhteen. Lapsi tarvitsee hellyyttä ja huolenpitoa, välittämistä ja hyväksyntää, luottamusta ja turvallisia rajoja. Lapsi ei kärsi kasvaessaan rakastavassa perheessä, hän kärsii jos perhettä ei hyväksytä.

On kapeakatseista ajatella, että vanhemmuus määrittyy pelkän biologian perusteella. Tällaiset kommentit loukkaavat paitsi sateenkaariperheitä, myös niitä heteroperheitä joiden lapsi on saanut alkunsa hedelmöityshoidoilla tai tullut perheeseen uusperheen tai adoption kautta.

Väitättekö tosiaan, että ei-biologinen isä tai äiti on huono vanhempi? Uskotteko todella, että lapsi kärsii, jos hänen perheensä on jotain muuta kuin perinteinen ydinperhe?

Pyytäisin teitä silloin tutustumaan ja keskustelemaan esimerkiksi sateenkaariperheen, lapsen adoptoineen perheen, uusperheen tai yksinhuoltajaperheen kanssa. Luulen, että huolenne kevenisi.

Heli Hänninen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.