Lapsiköyhyys ei ratkea kuin teoilla

Inkeri Pasanen käsitteli kolumnissaan (Ksml 1.11.) lapsiperheiden köyhyyttä ja köyhyydestä aiheutuvaa, monin tavoin ilmenevää syrjäytymistä. Aihe on vakava ja tärkeä. Eläähän Suomessa jo noin 150 000 lasta köyhissä perheissä, lastensuojelun avohuollon palvelujen piirissä on 70 000 lasta ja kodin ulkopuolelle sijoitettuina 17 000 lasta.

Luvut ovat valitettavasti vain kasvaneet. Köyhyyden myötä vähenevät myös lasten mahdollisuudet osallistua erilaisiin harrastuksiin. Noin viidesosa lapsista ei pääse lomalla esimerkiksi leireille ja joka kymmenes lapsi on joutunut luopumaan harrastuksistaan.

Olisimme toivoneet yhden kirjoituksen jalustalle nostamisen sijaan Pasaselta pohdiskelua nykyhallituksen toimista tämän ison ongelman edessä. Hallituspuolueiden kansanedustajia kuunnellessaan huomaa usein päätyvänsä keskelle suurta vaatimusten listaa, jossa neljän vuoden aikana tehdyt konkreettiset teot eivät juuri näy tai kuulu. Pasanen olisi voinut huomioida esimerkiksi tuoreen kyselytuntikeskustelun, jossa sosialidemokraattien ensimmäinen kysymys koski nimenomaan lapsiperheiden köyhyyttä.

MLL järjesti lapsille kirjoituskilpailun köyhyydestä. Lasten tarinat ovat karuja:

"Kivaa, kun huomenna on taas maanantai ja saa masun täydeltä ruokaa!". "Kaverini Onni täytti eilen seitsemän vuotta, mutta minä en voinut mennä sinne, koska meillä ei ollut rahaa lahjaan." "Äiti ei enää puhu isin kanssa mitään, se on vihainen kun isi ei saa töitä."

Nämä lapset tarvitsevat nyt hallituksen apua. Valitettavasti hallitus ei ole vastannut köyhien lapsiperheiden toiveisiin. Tästä kertoo muun muassa erään sosiaalipolitiikan asiantuntijan arvio siitä, että hallitus on halunnut painaa sosiaalimenot mahdollisimman pieniksi, jotta verojen alentamista ja ylimpien tuloluokkien marginaaliveroprosentin alentamista voisi jatkaa. Hallitus on kunnostautunut erilaisten työryhmien perustamisessa, mutta missä viipyy lapsiköyhyyden kitkemistä pohtiva työryhmä, selvityshenkilö tai komitea?

Sosialidemokraateilla on kyselytunti- ja välikysymysten lisäksi oikeita ratkaisuja lapsiköyhyyden vähentämiseksi. Vaihtoehtobudjettimme sisältää työmarkkinatuen tarveharkinnan poiston, perusosan lisäämisen lapsiperheiden toimeentulotuessa sekä asumistuen ja työttömyyspäivärahan tason noston, ettei pienituloisten perheiden tarvitsisi turvautua jatkuvasti toimeentulotukeen. Vaihtoehtobudjettimme on realistinen ja perustuu oikeisiin lukuihin.

Huono-osaisuus periytyy, jos siihen ei puututa ajoissa. Kerrannaisvaikutukset maksavat tulevaisuudessa moninkertaisesti. Siksi tekoja tarvitaan jo nyt. Ongelma vain pahenee, jos hallitus siirtää tämänkin asian tuleville päättäjille.

SUSANNA HUOVINEN REIJO LAITINEN TUULA PELTONEN SDP:n keskisuomalaiset kansanedustajat

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Numerot kertovat aina ihmisistä, kokoomus

Ken on syyllisin?

Vähäpäästöiseen liikenteeseen Jyväskylässä ja Keski-Suomessa

Lyhyet

Lyhyet

Enää ei kyläillä naapurissa

Ei auta pelkkä raha ja mitoitus

Ellun Kanoilta ei juuri osteta

Kyllön terveysaseman asiakaspalvelu ei toimi

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.