Lapsille ja nuorille oikeus harrastamiseen

Lasten ja nuorten hyvinvointiin vaikuttavat merkittävästi osallisuus ja yhteisöt, joihin he voivat ja haluavat kuulua.

Harrastukset avaavat heille mahdollisuuden valita sellainen yhteisö ja toimintamuoto, jonka kautta he voivat kokea onnistumisia ja jotka parantavat samalla heidän itsetuntemustaan ja itsetuntoaan.

Tämä puolestaan antaa suojaa muun muassa kiusaamista vastaan, joka on vakava yhteiskunnallinen ongelma. Yhteiskunnallisesti tämä on merkittävää sekä ihmisten terveyden- ja hyvinvoinnin edistämiseksi, oppimismotivaation lisäämiseksi että päihde- ja mielenterveysongelmien ehkäisemiseksi.

Uuteen hallitusohjelmaan on kirjattu lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämisen keinoista seuraavaa:

”Taataan jokaiselle lapselle ja nuorelle aito mahdollisuus mieluisaan harrastukseen koulupäivän yhteydessä. Luodaan Islannin mallista suomalainen toteutus. Vahvistetaan koulujen aamu- ja iltapäivätoimintaa ja sen laatua, kerhotoimintaa sekä yhteistyätä kuntien ja kolmannen sektorin toimijoiden välilla. Käynnistetään valmistelu, jonka tavoitteena on edistää maksuttomia harrastusmahdollisuuksia koulupäivän yhteydessä.”

 

Jyväskylän tulisi olla tämän tavoitteen sekä kaupunkistrategiamme osallisuuden ja hyvinvoinnin edistämisen mukaisesti kärjessä toteuttamassa edellä mainittua tavoitetta. Siksi Jyväskylään tulisi perustaa yhdessä sivistystoimen, sosiaali- ja terveystoimen sekä kulttuuri- ja liikuntatoimen kanssa poikkihallinnollinen lasten ja nuorten harrastekoordinaattorin toimi.

Toimi on mahdollista perustaa kaupungin organisaation sisäisillä järjestelyillä ja siinä voidaan hyödyntää niitä resursseja, joita Liikkuva koulu -hankkeen päättymisen jälkeen vapautuu.

Koordinaattoriin tehtäviin kuuluisi koota koulujen ja oppilaitosten, kolmannen sektorin sekä muiden lasten ja nuorten harrastustoimintaa tarjoavien ja järjestävien tahojen toimijat yhteen. Tämän myötä lapsille ja nuorille olisi tarjolla yksi toimija, jonka alta löytyisi laaja ja kattava kirjo erilaisia harrastusmahdollisuuksia.

 

Lisäksi toimenkuvaan tulisi lisätä harrastusten piiriin ohjaavaa toimintaa yhdessä koulujen, sosiaalitoimen ja nuorisotyön piirissä toimivien tahojen kanssa.

Painopistealueena olisivat ensisijaisesti köyhien ja vähävaraisten perheiden lapset ja nuoret. Harrastekoordinaattorin toimeen tulisi liittää myös harrastuksiin liittyvän taloudellisen avun ohjaaminen sitä tarvitseville ja siihen oikeutetuille lapsille sekä nuorille.

Kyse on osaltaan Liikkuva koulu -hankkeen jatkamisesta ja syventämisestä sekä Islannin mallin kokemuksien hyödyntämisestä. Islannin mallissa seuratoiminta on tuotu vahvasti mukaan osaksi koululiikuntaa.

Tämä mahdollistaa erilaisten lajien kokeilemisen sekä harrastamisen kaikille nuorille, ja näin liikunta- ja harrastustoiminta saadaan ulotettua etenkin niihin lapsiin ja nuoriin, joilla ei ole perheen taloudellisen tilanteen vuoksi mahdollisuutta muuten olla sen vaikutuspiirissä.

Kyse ei ole pelkästään liikuntaharrastustoiminnasta. Tarkoitus on mahdollistaa lapsille ja nuorille erilaisia tilanteita, joissa heillä on mahdollisuus kokeilla ja löytää oma harrastuksensa niin liikunnasta, kulttuurista tai vaikka järjestötoiminnasta.

Jukka Hämäläinen (sd.)

Touko Aalto (vihr.)

kaupunginvaltuutettuja

kunnanhallituksen jäseniä

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Hoitajamitoitus etenee luvatusti

Kutsuntoja pitäisi kehittää tarkastelupisteeksi

Seppälän Prismaan on tulossa lisää penkkejä

Ymmärrys hoi, äly älä jätä!

Korttelimallista synergiaetuja

Lyhyet

Lyhyet

Työn arvostuksen pitää näkyä myös korvauksessa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.