Lapsille tarvitaan parempia hiihtovälineitä

Viime aikoina on keskusteltu koulu- tai armeijanaikaisista hiihtokokemuksista ja niiden vaikutuksista lajin myöhempään harrastamiseen. Jos kokemus on ollut negatiivinen, lajin harrastaminen on saattanut jäädä siihen.

Hiihto on tekniikkalaji. Hiihdon harrastajilla on kaksi pääongelmaa: suksien toimivuus ja liian mäkiset hiihtomaastot. Suksissa täytyy olla perinteisessä hiihdossa sekä pitoa että luistoa. Luisteluhiihto ilman tekniikan hallintaa on mäkisessä maastossa ylivoimaisen raskasta.

Lipsuvin tai väärin voidelluin suksin hiihto on epämiellyttävää, jopa mahdotonta. Lasten sukset ovat erityisen ongelmalliset saada pitämään hiihtokeskusten liippautuneilla ja usein jäisillä laduilla. Lasten sauvat on huonosti suunniteltu.

Muovinen kädensija ja luminen käsine tekevät sauvojen käytön mahdottomaksi. Itkun kanssa lipsuvin suksin ylämäkeen nousu on tuskallista. Kokemuksesta jää kielteinen vaikutelma ja lapset jäävät seuraavalla kerralla mieluummin kotiin.

Lapsille pitäisi suunnitella sukset ja sauvat lähtien heidän mahdollisuudesta käyttää jalka- ja käsivoimia. Sukset pitäisi tehdä pitäviksi tai jo oston yhteydessä niihin tulisi kiinnittää pitoteipit. Nanoteknologiaan perustuvat uudet jokasään sukset ovat parhaillaan testauksen alla. Tämä on uusi mahdollisuus myös lasten suksien parantamiseen.

Sauvoissa tulisi olla aikuisten luistelusauvojen tapainen rakenne, jotta lapsen ote sauvasta olisi tukeva. Suksihuoltoa voisi olla perinteisten urheiluliikkeiden ja hiihtokeskusten lisäksi ostoskeskuksissa luistinhuollon tapaan.

Lasten hiihtäminen samoilla laduilla, joissa aikuisten vauhti voi olla alamäissä jopa yli 50 km/tunnissa, on melkoinen riskitekijä. Golfkenttien tapaan tietyillä laduilla tulisi olla tasovaatimus turvallisuussyistä.

Lapsille tulisikin suunnitella omia latuja ja latuprofiilit eri kehitysvaiheita silmällä pitäen. Lasten latujen tulisi olla myös käytettävissä jo ensilumesta alkaen.

Mielestäni kouluissa tulisi olla myös liikuntaläksyjä. Esimerkiksi 100 km hiihtoa alakoulun ja 200 km yläkoulun ja lukioiden oppilaille vuodessa voisi olla sopiva määrä. Jos koululaisilla on 1-2 hiihtopäivää/vuosi, jäävät hiihtotaidot vajavaisiksi ja yksi terveellisimmästä liikuntamuodoista ei kuulu myöhemminkään elämässä harrastusten piiriin.

PEKKA NEITTAANMÄKI Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Muutto ja muutos

Seurakunta ja tilakiistat

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

Kuntien verkkoyhtiön tervehdyttämisen haasteet

Tarvitsemme EU:ta

Kansankirkon leipä on mautonta

Lyhyet 22.5.

Lyhyet 22.5.

Maisemamme on nyt pelkkä muisto

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.