Lapsille tarvitaan parempia hiihtovälineitä

Viime aikoina on keskusteltu koulu- tai armeijanaikaisista hiihtokokemuksista ja niiden vaikutuksista lajin myöhempään harrastamiseen. Jos kokemus on ollut negatiivinen, lajin harrastaminen on saattanut jäädä siihen.

Hiihto on tekniikkalaji. Hiihdon harrastajilla on kaksi pääongelmaa: suksien toimivuus ja liian mäkiset hiihtomaastot. Suksissa täytyy olla perinteisessä hiihdossa sekä pitoa että luistoa. Luisteluhiihto ilman tekniikan hallintaa on mäkisessä maastossa ylivoimaisen raskasta.

Lipsuvin tai väärin voidelluin suksin hiihto on epämiellyttävää, jopa mahdotonta. Lasten sukset ovat erityisen ongelmalliset saada pitämään hiihtokeskusten liippautuneilla ja usein jäisillä laduilla. Lasten sauvat on huonosti suunniteltu.

Muovinen kädensija ja luminen käsine tekevät sauvojen käytön mahdottomaksi. Itkun kanssa lipsuvin suksin ylämäkeen nousu on tuskallista. Kokemuksesta jää kielteinen vaikutelma ja lapset jäävät seuraavalla kerralla mieluummin kotiin.

Lapsille pitäisi suunnitella sukset ja sauvat lähtien heidän mahdollisuudesta käyttää jalka- ja käsivoimia. Sukset pitäisi tehdä pitäviksi tai jo oston yhteydessä niihin tulisi kiinnittää pitoteipit. Nanoteknologiaan perustuvat uudet jokasään sukset ovat parhaillaan testauksen alla. Tämä on uusi mahdollisuus myös lasten suksien parantamiseen.

Sauvoissa tulisi olla aikuisten luistelusauvojen tapainen rakenne, jotta lapsen ote sauvasta olisi tukeva. Suksihuoltoa voisi olla perinteisten urheiluliikkeiden ja hiihtokeskusten lisäksi ostoskeskuksissa luistinhuollon tapaan.

Lasten hiihtäminen samoilla laduilla, joissa aikuisten vauhti voi olla alamäissä jopa yli 50 km/tunnissa, on melkoinen riskitekijä. Golfkenttien tapaan tietyillä laduilla tulisi olla tasovaatimus turvallisuussyistä.

Lapsille tulisikin suunnitella omia latuja ja latuprofiilit eri kehitysvaiheita silmällä pitäen. Lasten latujen tulisi olla myös käytettävissä jo ensilumesta alkaen.

Mielestäni kouluissa tulisi olla myös liikuntaläksyjä. Esimerkiksi 100 km hiihtoa alakoulun ja 200 km yläkoulun ja lukioiden oppilaille vuodessa voisi olla sopiva määrä. Jos koululaisilla on 1-2 hiihtopäivää/vuosi, jäävät hiihtotaidot vajavaisiksi ja yksi terveellisimmästä liikuntamuodoista ei kuulu myöhemminkään elämässä harrastusten piiriin.

PEKKA NEITTAANMÄKI Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lukijan kuva

Lukijan kuva

Honkonen ja keskusta ovat unohtaneet suomalaiset

Etusijalle lapset ja nuoret

Opiskeluhuollon kysyntä kasvaa

Miksi nuori haluaisi äänestää vaaleissa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.