Laskelmat vedettävä muualta kuin hatusta

Kuntajakoselvitys on edennyt valtiovarainministeriön toimeksiannon mukaisesti. Myös Jyväskylän kaupunkiseudun selvitys on siinä vaiheessa, että siinä on pohdiskeltu elinvoimaisen ja toimintakykyisen kunnan osatoimintoja, seudun yhteisiä resursseja ja kuntakohtaista päätösvaltaa. Maankäyttö, asuminen, yritystoiminta ja liikenne on myös analysoitu ja ns. pendelöintiä kuntien välillä selvitetty.

Alustavassa selvityksessä on myös suuntaa-antavasti esitelty talouslukuja ja alueen säästöpotentiaalia laskettujen odotekustannusten pohjalta.

Näin on saatu säästämisen hintalappu mm. erikoissairaanhoidolle, perusterveydenhuollolle, vanhuspalveluille, liikenneväylien hoitamiselle ja lasten ja nuorten laitoshoidolle.

Osa-alueita on siis selvitelty toimeksiannon mukaisesti, mutta tämän lisäksi on selvää, että kuntien talouslukujen läpikäynti on myös tehtävä päätöksien tueksi.

Jotta talouden lähtötilanne saadaan kiistatta selville, täytyy kuntien luvuista yhdistellä eri vaihtoehtojen tulos-, tase- ja rahoituslaskelmat. Laskelmissa voi käyttää kuntien tilinpäätös- ja budjettilukuja. Lukuihin tulee sisällyttää myös liikelaitokset ja tytäryhtiöt – onhan selvää, että jos kaupunkikonserniin kuuluu velkaisia ja huonosti kannattavia osia, niin eivät ne mihinkään liitoksissa poistu vaan rasittavat uuden muodostettavan alueen taloutta.

Viime aikoina on yleisesti arvosteltu hallituksen esityksiä siitä, että ne on laadittu Stetson-RaHi-menetelmällä, joka tarkoittaa lukujen vetämistä hatusta ja ravistelemalla hihaa.

Nyt selvitysmiehillä on hyvät lähtökohdat laatia laskelmat, jotka perustuvat tilintarkastajien hyväksymiin tilinpäätöksiin ja eri kunnissa vahvistettuihin budjetteihin. Uskon, että heillä on myös tarvittavat tiedot siitä, mikä tulosvaikutus on kuntarakenteiden päällekkäisten toimintojen saneeraamisella, kun ennakoidaan taloustilannetta tuleville vuosille. Kun palvelujen ja rakenteiden säästöpotentiaali täsmää tuloslaskennan kautta johdettuun tulokseen niin suunnitelmia voitanee pitää kohtuullisen luotettavina.

Kun luotettavat luvut on saatu koottua, voidaan niistä sitten päätellä, täyttääkö uusi kunta valtiovarainministeriön laatimat talouskriteerit.

Toivon, että kun selvitysmiehet ovat saaneet työnsä valmiiksi niin se sisältää myös analyyttisen osion eri vaihtoehtojen talousluvuista kriisikunta-kriteereineen. Tämä muodostaa osaltaan kestävän pohjan asian arvioimiseen.

Kari Halttunen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.