Lasten hyvinvointi ratkaisujen perustaksi

Mannerheimin Lastensuojeluliiton kuntaohjelmassa vuosille 2009-2012 sanotaan kunnallisilla palveluilla olevan keskeinen merkitys lasten ja nuorten hyvinvoinnin edellytyksiin. Lapsiperheiden palveluihin panostaminen on vaikuttavinta hyvinvointipolitiikkaa. Ohjelmassa sanotaan myös että lapsi on kunnallisista palveluista aikuista riippuvaisempi. Myös kyläkoulut ovat kunnallisia palveluita ja nyt taas niitäkin aiotaan karsia.

Kylien oppilaat halutaan suureen "tuotantolaitokseen". Jotkut sanovat, että suuri on kaunista, mutta ei aina kannattavaa.

Luokkakoot kasvavat sellaisiksi että arimmat tarvitsevat pian koulunkäyntiavustajaa. Osalle lapsista tulee kohtuuttomat koulupäivät.

Pitkät matkat ja mahdolliset auton vaihdot rasittavat lasta. Miten käy koulumotivaation? Kuka päättäjistä on valmis olemaan yli kaksi tuntia päivässä täyteen ahdetussa autossa, kulkemaan huonoja teitä, odottamaan autoa pysäkillä pimeässä ja pakkasessa?

Sivistyslautakunnassa toki on esitetty laskelmia mitä kyläkoulujen lakkauttamisella säästetään. Yksi luku on noin 170000 euroa / koulu.

Mutta missä näkyy todellinen säästö? Sisäinen vuokra: on teknisen toimen todellisia kuluja. Jaetaanko ne kunnan muiden kiinteistöjen osalle (uusi koulu) vai häviävätkö ne todella johonkin?

Siivous: kuinka siivouksesta säästetään, kun siivoustarve voi lisääntyä vastaanottavilla kouluilla? Ateriat: kyläläistenkin lapset syövät, tarvitaanko lisähenkilökuntaa tai välineistöä vastaanottaville kouluille?

Henkilöstökulut: kyläkoulujen lakkautusten myötä määräaikaiset joutuvat töistä pois. Väheneekö taas väkiluku, verotulot...? Kuljetus: luvataan järjestää maksoi mitä maksoi, oli se rasittavaa lapselle tai ei - koulumotivaatio kärsii. Miten käy valtionavustuksille, joutuuko saatuja mahdollisesti palauttamaan?

Pienten koulujen ilmapiiri on parempi, oppilaat ottavat toiset huomioon iästä riippumatta, itsetunto on kohdallaan. Koulun ympäristö tarjoaa monipuoliset, luonnonläheiset opetusmahdollisuudet. Entä oppilaiden ja opettajien työturvallisuus? Kyläkouluilla ei ole tavattu sisäilmaongelmia. Kyläkoulujen edut ovat säästöjäkin arvokkaampia asioita joiden rinnalla vaivaiset noin 340 000 euron säästöt homekoulujen remonttien rinnalla ovat pikkujuttu. Kyläkoulujen lakkauttamisella pyritään saavuttamaan pitkäkestoisia kustannusvaikutuksia, mutta jo aikaisempien lakkautusten myötä on huomattavissa että pysyviä merkittäviä säästöjä tuskin saadaan aikaan.

Koulu on ainoa kunnan palvelu kylillä, kyläkoulujen lopettamisen takia häviää kaikki. Onko meidän tarve maksaa enää yhtä paljon veroja kuin keskustassa asuvat, kun ei meitä täällä palvella? Missä paljon puhuttu tasa-arvo?

TIINA NISKANEN KALLE KAUTTO kaupunginvaltuutetut (kesk.) Viitasaari

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kertokaa meille, mitä kaupungistamme puuttuu

Taitetusta indeksistä ei ole paluuta palkkaindeksiin

Häiritsevä ajomelu varsinkin öisin on vakava terveyshaitta

Lyhyet

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.