Lasten parempi arki?

Tänään on lapsen oikeuksien päivä. Jo 20 vuotta sitten eduskunnassa hyväksytty ihmisoikeussopimus velvoittaa aikuisia toimimaan lasten parhaaksi.

Tarvetta olisi monenlaisista uusista laeista ja määrärahoista hyviin tarkoituksiin. Niitä ei tarvitse kuitenkaan jäädä odottamaan. Jokainen aikuinen voi aloittaa lapsen oikeuksien edistämisen omasta arjestaan, omilla valinnoillaan.

Suomalaisessa arjessa teemme usein valinnan olla tervehtimättä bussikuskia, junassa vierellä istuvaa tai naapurin lapsia pihalla. Teemme myös valinnan olla syömättä yhdessä. Alle puolet yläkouluikäisistä lapsista syö perheen kanssa iltapäivällä tai illalla yhteisen aterian.

Esittäydymme liian harvoin toisillemme; esimerkiksi koulussa opettajat vanhemmille, vanhemmat opettajille, vanhemmat toisilleen. Noin puolet alakouluikäisten ja kolme neljäsosaa yläkouluikäisten vanhemmista tuntee huonosti lapsensa luokan vanhemmat.

Meillä ei ole tapana pysähtyä, jos huomaamme lapsen tai nuoren päihtyneenä perjantai-iltana. Liian usein sivustakatsojina annamme kiusaamisen tai syrjinnän jatkua.

Lasten ja nuorten arjen hyvinvointia voidaan parantaa pienillä arkisilla toimilla. Samalla paremmat valinnat uudistavat suomalaista kasvatuskulttuuria. Lasten kasvun tueksi tarvitaan enemmän aikuisten keskinäistä yhteistyötä ja keskustelua. Tarvitaan myös enemmän kiireetöntä aikaa lasten ja aikuisten kohtaamiseen.

Lapsia ei pidä jättää kasvamaan yksin eikä vanhempia pidä jättää kasvatustehtävässään yksin. Lapsi kasvaa ihmissuhteiden kannattelemana. Samalla jokainen aikuinen kasvattaa omalla esimerkillään. Tekemistä riittää niin vanhemmille, isovanhemmille, kummeille, naapureille, opettajille, nuorisotyöntekijöille, harrastusten ohjaajille kuin koulutaksin kuljettajillekin.

Katsotaan lapsia silmiin, tervehditään, otetaan heidän mielipiteensä tosissaan, pysähdytään apua tarvitsevan tai kiusatun tueksi. Syödään yhdessä sekä vahvistetaan koulun ja kodin yhteistyötä.

Lapsen oikeudet edistyvät, kun yksin pärjäämisen paineiden tilalle saadaan yhdessä tekemisen henki.

MARIA KAISA AULA lapsiasiavaltuutettu TUOMAS KURTTILA Suomen Vanhempainliitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lukijan kuva

Lukijan kuva

Honkonen ja keskusta ovat unohtaneet suomalaiset

Etusijalle lapset ja nuoret

Opiskeluhuollon kysyntä kasvaa

Miksi nuori haluaisi äänestää vaaleissa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.