Lastenpsykiatrisen hoidon tila huolettaa

Haukkalan lastenpsykiatrisen hoitolaitoksen kannatusyhdistys ry on seurannut julkisuudessa käytyä keskustelua keskussairaalan lastenpsykiatrisesta hoidosta.

Asia kiinnostaa yhdistystä, koska se perusti aikoinaan yksityisen lastenpsykiatrisen hoitolaitoksen, rakennutti tilat sekä sille että erityiskoululle Haukkalaan ja myös kehitti lasten hoitoa ja opetusta näissä laitoksissa. Sen jälkeen kun hoitolaitos kunnallistettiin ja liitettiin keskussairaalan osastoksi ja koulu siirtyi Jyväskylän kaupungin vastuulle, kannatusyhdistys on edelleen vuosittain jakamillaan apurahoilla tukenut alan tutkimusta, opetusta ja henkilöstön kouluttautumista.

Viime aikoina Keskisuomalaisesta on voitu lukea merkkejä monesta kielteisestä kehityssuunnasta. Esimerkiksi kannatusyhdistyksen aikoinaan aloittama lasten ja nuorten musiikkiterapia on vaarasssa jäädä pois palveluista. Lapsille ja nuorille musiikki on itseilmaisun ja vuorovaikutuksen väylä, jollaista ei puheella tavoiteta varsinkaan silloin, kun heillä on vuorovaikutusongelmia. Musiikkiterapian myönteisistä vaikutuksista on selvää tutkimusnäyttöä, ja Jyväskylän yliopistossa on musiikkiterapian parasta osaamista Suomessa.

Kannatusyhdistys on myös halunnut tukea sellaisia lasten hoitomuotoja, kuten isä–poika-kerhotoimintaa ja lasten ja nuorten perhehoitojaksoja, jotka vaikuttavat lapsen ohella koko hänen perheeseensä ja muuhun kasvatusympäristöönsä.

Ne vahvistavat lapsen ja hänen vanhempiensa välistä vuorovaikutusta, kasvattavat molemminpuolista kiintymystä ja luottamusta sekä lisäävät läheisyyden, turvallisuuden ja oikeudenmukaisuuden tunnetta. Kaikki vanhemmat ja lapset eivät kykene kielen avulla ilmaisemaan havaintojaan, kokemuksiaan ja tunteitaan vaikeissa ongelmatilanteissa. Vuorovaikutuksen havainnoiminen edistää hoitohenkilöstön mahdollisuuksia tarttua sen pulmiin ja korjata niitä.

Pelkästään lapsen hoitaminen sairaalaympäristössä – varsinkaan katkeilevilla terapiasuhteilla – ei auta poistamaan hänen psyykkistä ja fyysistä terveyttään vaarantavia tekijöitä. On myös tiedettävä, miten vahvistaa lasten ja aikuisten voimavaroja ja miten vähentää lapsen kehitystä vaarantavia tekijöitä hänen kasvuympäristöstään. Tässä työssä on välttämätöntä yhdistää erikoissairaanhoidon, perusterveydenhoidon ja sosiaalityön toiminta. Tavoitteena pitää olla lapsen ja hänen kasvuympäristönsä tuloksellinen tukeminen.

Haukkalan lastenpsykiatrisen hoitolaitoksen kannatusyhdistyksen hallitus toivookin, että lastenpsykiatriseen hoitoon saadaan työrauha. Hyviksi havaituista lapsen kehitystä tukevista yhteisöllisistä ja perheen mukaan ottavista hoitomuodoista sekä musiikkiterapeuttisesta hoidosta ei tulisi luopua. Keskussairaala ja yliopisto ovat tehneet tuloksellista yhteistyötä monessa tutkimushankkeessa.

On molempien osapuolten kannalta tärkeää, että tämä yhteistyö jatkuu ja monipuolistuu ja että hoitomuotoja ja niiden tuloksellisuuden seurantaa kehitetään yhteistyössä yliopiston tarjoaman monipuolisen asiantuntijuuden kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.