Lastensuojelun nimissä tapahtuu vääryyksiä

Päättäjät eivät usko, kuinka paljon vääryyttä tapahtuu lastensuojelun nimissä. Kaikki huostaanotot eivät tapahdu lakipykälien mukaan. Löytyy lukemattomia tapauksia, joissa ei ole tarjottu minkäänlaisia apuja kotiin, on vain viety lapset pois. Kiireellisenä sijoituksena saatetaan lapsi viedä vanhemmilta perheen tilapäisten ongelmien takia.

Omat lapseni vietiin. Jälkikäteen sain selville, että minun olisi pitänyt vaatia erilaisia tukitoimia kotiin. Silloin uskoin sinisilmäisesti lastensuojeluun ja siihen, että ajatellaan lapsen etua. Tämä käsitys karisi hyvin pian pois.

Kaikki kolme lasta eri paikoissa, ei edes toisistaan turvaa ollut. Pahin tilanne oli keskimmäisen lapsen kohdalla. Laitoksen nuorimpana lähti vanhempien matkaan. Koulusta lintsaamisia jatkuvasti, päihteet tulivat kuvioihin mukaan, karkureissut ja pikkurötöstelyt. Näiden ongelmien takia häntä ei viety edes vaateostoksille. Parinkymmenen asteen pakkasella tuli kotilomille kesäkengissä.

Jos kotona lapsella olisi tällainen tilanne, kiireellinen sijoitus olisi tehty välittömästi. Pyysin lastensuojelua päästämään lapsen kotiin tai sijoittamaan toiseen paikkaan. Yli puoli vuotta pitivät samassa laitoksessa ennen siirtoa. Karkureissujen määrää en laskenut. Hain itse lopulta huostaanoton purkua. Kun lapsi vihdoin kotiutui, ei kotiin sopeutuminen ollutkaan enää niin helppoa. Pari vuotta sijoitusta oli liian pitkä aika.

Olin useampaan laitokseen kertonut, että lapsi pitäisi viedä hammaslääkäriin. Missään paikassa näin ei toimittu. Kotiutuksen jälkeen hammastarkastuksessa löytyi 14 reikiintynyttä hammasta. Välttämättä lapsi ei saa edes psykologista apua sijoituksen aikana, vaikka tämän avun tarve on ollut yhtenä huostaanoton perusteista.

Uskallankin väittää, että sijoitettujen lasten tilanne on yhtä huono kuin vanhuksilla: osa saa hyvän paikan, osa joutuu kärsimään.

Minna Kuusjärvi

kansanedustajaehdokas (sin.)

Äänekoski

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Turvallisuus vaatii yhteistä tahtotilaa

Lyhyet

Lyhyet

Olisiko Teillä hetki aikaa puhua hiilinieluista?

Talouslukuja luettava oikein

Kotouttaminen sanana pitäisi kieltää

Johtaako torso laki hölmöilyyn?

Jyväskylän keskusta ei kaipaa korkeita taloja

Suomalainenkaan liha ei ole ekoteko

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.