Lastensuojelun tilannetta parannettava

Olen jo useamman kerran tuonut julkisuuteen huoleni lastensuojelun tilasta maassamme. Asiasta on paljon puhuttu, mutta teot puuttuvat. Odotan ”uudelta” jyväskyläläiseltä peruspalveluministeri Susanna Huoviselta (sd.) välittömiä toimenpiteitä lastensuojelun tilanteen parantamiseksi. Ministeri on avainasemassa ja hänellä on ne avaimet käsissään.

Lastensuojelu on asia, joka vaatii konkreettisia ja välittömiä toimia. Ministeri Huovisella olisi tuhannen taalan paikka saada asia kuntoon.

Helsingin Sanomien (10.8.) haastattelun mukaan hän haluaa valitettavalla tavalla edelleen odotella, niin lausuntoja kuin vastatuulessa olevaa sosiaali- ja terveyspalvelun uudistusta. Huomattavaa on, että lastensuojelun työntekijöillä ja asiakkailla ei ole aikaa odotella loputtomiin. He ovat myös tuoneet näitä epäkohtia esiin jo vuosia, mutta asioita ei edelleenkään ole korjattu.

Erityisesti lastensuojelukerroin olisi yksi oleellinen korjauskohde. Se on nykymallilla täysin kestämätön, ja se tulisikin muuttaa varhaisen puuttumisen kertoimeksi. Näin painopiste saataisiin siirrettyä viimesijaisista toimenpiteistä niihin paljon puhuttuihin varhaisen puuttumisen keinoihin kuten perhetyön ja kodinhoitoavun lisäämiseen. Nythän kodin ulkopuolisten sijoitusten kustannukset jatkavat vain kasvuaan. Kulut lähentyvät jo peräti 700 miljoonaa euroa. Ne tahot, jotka voisivat vaikuttaa tähän asiaan – Suomen hallitus mukaan lukien – ovat toimettomia.

Missä on ja missä viipyy lapsi- ja nuorisopoliittisen ohjelma? Tarvitsemme ”käsikirjan” ja selkeän budjetin, jotka toimivat todellisena suunnannäyttäjinä ja ohjenuorina. Nyt maassamme millään taholla ei ole selvää käsitystä siitä, kuinka paljon rahaa käytämme ja mitä niillä saadaan aikaan. Stakesin mukaan kunnat käyttävät noin 10 miljardia euroa lasten ja nuorten palveluihin. Lisäksi vielä muut mahdolliset rahoitusta vaativat toimet. Kuitenkin lasten ja nuorten pahoinvointi vain kasvaa valitettavalla tavalla. Palvelut, lainsäädäntö ja resurssit ovat hajautuneet ja pirstaleisessa järjestelmässä lapsi, nuori ja perhe ovat epävarmuuden tilassa elämässään. Tähän kestämättömään tilanteeseen on saatava todellinen muutos.

Tapani Mäki

kaupunginvaltuutettu

puheenjohtaja

Jyväskylän Perussuomalaiset

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

Mielipide: Tasa-arvo ei ole kehollista

Lyhyet

Lyhyet

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.