Laukaa ei piittaa lähimetsistä

Lukuisten tutkimusten mukaan lähimetsäalueet ovat avainasemassa ihmisten hyvinvoinnissa ja asuinviihtyvyydessä. Saman on jokainen varmasti huomannut myös omasta kokemuksestaan.

Vihtavuoren Kuhamäen kaavaluonnoksessa Laukaan kunta hyökkää lähiluontoa koskevia asukkaiden tarpeita vastaan ja yrittää samalla hämätä ”kaavan vihreydellä”. Vihreää väriä luonnoksessa onkin, mutta se on silmänlumetta. Jäljellä olevat metsäalueet kaadetaan ja pirstotaan lähes täysin.

Valtaosa virkistysalueiksi merkityistä ”vihreistä” alueista on rakennuskelvotonta, jyrkkärinteistä hakkuuaukeaa tai taimikkoa ja pusikkoa. Näitä ankeita maisemia myöten ”ulkoilureitti” kulkee poiketen välillä ahtaisiin, melkein pihoissa kulkeviin käytäviin.

Pari rakennuskelvotonta kallionlakea ovat ainoat varteenotettavat virkistysalueet, ja nekin menettäisivät viimeisetkin rippeensä luonnonrauhasta.

Kaavaluonnoksen mukainen virkistysalue ei lohduta Kuhamäen alueen asukkaita. Luonnoksessa todetaan, että alueen käyttö vakiintuneena ulkoilualueena säilyy. Se on valetta.

Ulkoilumahdollisuudet elvyttävässä luonnonympäristössä katoavat melkein kokonaan. Kunnan viherpesua muistuttavista puheista välittämättä jokainen voi todeta tämän tosiasian alueella vierailemalla ja kaavakarttaa siihen vertaamalla.

Kaavan metsäiset osat on säästettävä metsäisinä. Alueella asuu ja sinne muuttaa paljon lapsiperheitä.

Kukaan on tuskin eri mieltä siitä, että lapset tarvitsevat nykyteknologian pyörteiden vastapainoksi luontokokemuksia. Jos kaavaluonnos toteutuu suunnitellusti, ei Kuhamäen alueen lapsilla ole enää vähäisiäkään metsiä, missä seikkailla.

Kaavaluonnokseen voivat kuntalaiset lähettää lausuntoja. Kannustankin jokaista Kuhamäen asukasta tutustumaan oman elinympäristönsä tulevaisuuteen ja kertomaan mielipiteensä kaavoittajille sekä kaavoitus- ja rakennuslautakunnalle.

Osma Naukkarinen

oikeustieteen maisteri, eräopas

Laukaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Muisti on herkkä häiriintymään

Nelostien siirto loi liikennesumpun

Lyhyet

Lyhyet

Puun käyttö turvaa metsien hiilensidonnan

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.