Laukaan aurinkokalliomaalaus on tehty juhannuksena?

Vuosi sitten spekuloin Laukaan kivikautisista kalliomaalauksista ja niiden liittymisestä auringon liikkeisiin. Tähän liittyi hypoteesi, että etäällä toisistaan olevien maalausten välillä olisi niitä yhdistävä yli 20 km pitkä itä-länsi linja aina Hankasalmen Paanalan saarelta Jyväskylän Halsvuoreen Laukaan Vihtavuoren takana.

Kirjoitin tuolloin: ”Kuhajärven maalaus on suorakaiteen muotoisessa luolassa, jonka suuaukko antaa suoraan länteen. Viivat on sijoitettu kohtaan, jonne aurinko näyttää osuvan talvipäivän seisauksen aikaan.”

Jälkeenpäin meille selvisi, että tuo ensimmäinen oletus ei pitänyt paikkaansa. Tulos olikin yllättävämpi. Vaikuttaa siltä, että Kuhajärven maalaus, jossa on kolme pystyviivaa, on maalattu juhannuksena. Kuvasimme maalauksen kesäpäivän seisauksen aikaan sekä lähellä talvipäivän seisausta ja kevätpäivän tasausta.

Tulokset olivat seuraavanlaisia: Kevätpäivän seisauksen aikana valo osuu luolan takaseinään ja täyttää sen kokonaan auringon ollessa lännessä.

Talvipäivän tasauksen aikana aurinko laskee lounaaseen ja on niin alhaalla, että valon onnistuu päästä luolaan sen sivulla olevan pitkittäisen raon kautta, jolloin vasemmalle seinustalle syntyy hitaasti liikkuva kapea valolinja.

Jatkossa onkin tarkoitus selvittää milloin ensimmäinen ja viimeinen valonsäde pääsevät luolaan talvella tuota kautta.

Mielenkiintoisin havainto tuli kuitenkin kesäkuussa. Kesäpäivän seisauksen aikana auringon ollessa korkeimmillaan etelässä, se paistaa luolaan ylhäältä päin osuen maalausseinään.

Yllättävintä oli, että kallioreunan varjo saavuttaa reunimmaisen pystyviivan myötäillen tarkalleen sen muotoa! Tämä johtaa päätelmään, että viivat on ilmeisesti maalattu varjon reunaa seuraten ja tämä on tehty juhannuksen aikoihin.

Luola vaatisi tarkempia mittauksia eri aikoina sillä vaikuttaa siltä, että sitä on käytetty jonkinlaisena ajanlaskun mittarina.

Tämän tyyppisiä ”luolakalentereita” tunnetaan mm. Pohjois-Amerikasta. Vastaavanlainen luola tunnetaan myös eteläisestä Suomesta. Mätikön luolamaalauksessa auringonsäteet osuvat luolan perällä olevaan punamultakuvioon tiettyinä ajankohtina. Kivikauden laukaalaiset olivat fiksua väkeä…

Jorma Kyppö

pj. Wanhan Laukaan

Laukaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.