Leikkipuistoja ollaan kunnostamassa

Yhdyskuntatekniikka on tehnyt viherpalveluohjelman osana leikkipuistopalveluiden ohjelmoinnin, jossa on pyritty määrittämään kaupunkiin kaikkia tasapuolisesti palveleva, nykyisillä resursseilla ylläpidettävissä oleva leikkipuistoverkosto. Ohjelma löytyy osoitteesta http://www.jkl.fi/yhdyskuntatoimi/katujapuisto/viheralueet/suunnittelu/viherpalveluohjelma. Sitä päivitetään parhaillaan kattamaan koko uuden Jyväskylän alue.

Leikkipuistopalveluiden ohjelma on hyväksytty kaupunkisuunnittelulautakunnassa 1.11.2005. Ohjelmoinnin tavoitteena on ollut tarkastella kaikkien viherpalvelujen osalta mm. niiden riittävyys, tavoitettavuus, käyttökelpoisuus ja turvallisuus. Ohjelmoinnissa esitetään tulevaisuuden tavoitetila, miten siihen päästään ja millä se ylläpidetään.

Leikkipuistot olivat ensimmäinen osa-alue, jolle ohjelmointi tehtiin. Leikkipuiston ohjelmoinnissa vaikuttavia tekijöitä ovat olleet mm. tuoteturvallisuuslaki, kyselyt ja aloitteet, kuntokartoitus, palveluverkoston kattavuus, alueen väestön ikäjakauma ja ikäennuste, kaavatilanne ja varaukset, investoinnit ja ylläpidon ohjelmoinnit sekä nykyinen kunto tavoitetilaan nähden.

Leikkipuistojen kuntoa ohjaa tuoteturvallisuuslaki. Siinä ohjeistetaan mm. leikkipaikkojen välineiden turvallisuus ja erilaiset mitoitukset mm. putoamiskorkeuksille, turva-alusta sekä turva-alue määräykset.

Ohjelmoinnin tuloksena on joitakin leikkipuistoja poistettu, joitakin rakennettu lisää ja vanhoja säilyviä kunnostettu, jotta ne täyttäisivät kaikki em. kriteerit, palveluverkoston kuitenkin säilyessä elinvoimaisena ja toimivana.

Syrjäläntien korttelileikkipuisto poistettiin leikkipuistojen palveluverkostosta vuonna 2007 mm. mitoituksellisin perustein. Lisäksi puisto oli välineistöltään huonokuntoinen ja elinkaarensa päässä. Olleeseen kalustukseen kohdistui valtava kulutus ilkivallan seurauksena.

Lähimmät korvaavat leikkipuistot ovat melko lähellä. Vellamonpuistoon kertyy matkaa 230 metriä ja puisto tosiaan kunnostetaan tänä vuonna. Mäki-Matin perhepuiston kunnostus on myös parhaillaan käynnissä ja matkaa sinne on 580 m. Lisäksi myös Viljasenpuisto on melko lähellä, 630 metriä ja Käyrä 930 metriä. (Matkat kartalta suorinta reittiä mitattuina.)

Se, että puisto on poistunut leikkipuistoista ei tarkoita sitä, etteikö sitä voitaisin edelleen käyttää esimerkiksi pallopelien pelaamiseen. Syrjälänpuiston muutossuunnitelmassa nurmialue säilyi lähes ennallaan ja alueelle lisättiin nk. nojailukaiteet sekä koripalloteline sekä muutama pollari rajaamaan kevyenliikenteenväylän kulkua. Ja mm. Vellamonpuistossa on isohko pelikenttä vapaassa käytössä, ilman pelivuoroja.

Yleensäkin kaikki puistomme ovat julkisia tiloja, kaikkien yhteisessä ja vapaassa käytössä.

LEENA REPO rakennuttajahortonomi Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

Lyhyet

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.