Leipäjonot – uusi normaali?

Köyhät odottavat paraikaa huhtikuun alussa saapuvaa EU:n ruoka-apua. 1 500 kilon erä sisältää jauhoja, ryynejä, makaroneja, säilykkeitä, hernekeittoa, pastaa ja muita pitkään säilyviä elintarvikkeita, joita erilaiset avustusjärjestöt jakavat tarvitseville. Lisänä ovat eri paikkakunnilla myös lahjoitetut ylijäämäruuat. Arvioiden mukaan 20 000 ihmistä käy joka viikko hakemassa ruokakassin henkensä pitimiksi.

Leipäjonot syntyivät 1990-luvun puolivälin jälkeen suuren laman seurauksena. Tuolloin uskottiin, että ilmiö olisi ohimenevä, mutta toisin on käynyt. Jonot ovat sitkeästi pysyneet, ja nyt ne näyttävät vain kasvavan.

Huono-osaisuutta ja köyhyyttä tutkinut professori Juho Saari kuvaa ongelmaa viheliäiseksi. Suomalainen yhteiskunta palvelee hänen mukaansa suurinta osaa suomalaisista (80–90%) hyvin mutta on lopulle pienelle osalle ankara.

Hallituspuolueiden politiikka toteuttaa niiden tahtoa, jotka ovat sitä mieltä, että hyvinvointivaltio tekee laiskaksi. Mitä kauempana päättäjistä leipäjonot ovat, sen herkemmin leimakirves heilahtaa. Hyvinvoiva väestö ei tunnista leipäjonoissa käyvien todellisuutta eikä juuri ole siitä kiinnostunutkaan.

Huono-osaiset tulevat näkyväksi vasta kun joutuvat turvautumaan yhteiskunnan virallisiin tai epävirallisiin palveluverkkoihin. Ja juuri nyt ongelma nousi esille, kun Kela ei pysty suoriutumaan toimeentulotukipäätösten teosta eikä ihmisillä ole sitä viimesijaistakaan turvaa. Kelan anteeksipyyntöä ei voi syödä eikä sillä voi maksaa laskuja!

Normaaliksi muuttuneet leipäjonot ovat häpeäksi päättäjille. Niiden syyt tiedetään: työttömyys, asunnottomuus, riittämätön perusturva, eläkeläisten ja pienipalkkaisten tulojen riittämättömyys. Ja sekin tiedetään, miten ne voisi poistaa. Leipäjonosta saatu ruokakassi on vain laastari akuuttiin haavaan. Ratkaisuja pitää hakea halvemmasta asumisesta, työllistämisestä, kouluttautumismahdollisuuksista ja päihde- ja muiden terveysongelmien hoitamisesta.

Hallitus voisi oikein tosissaan panostaa leikkausten ja sosiaaliturvan indeksijäädytysten sijaan enemmän terveys- ja hyvinvointieroja kaventavaan politiikkaan.

Eila Tiainen

Vasemmistoliiton K-S:n piirin pj.

kaupunginvaltuutettu

Paula Rastas

Vasemmistoliiton K-S:n piirin vpj.

kuntavaaliehdokkaat

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Soteuudistuksen palattava juurilleen

Lyhyet

Kirjakarkki on kiva palkka

Keski-Suomi säilyy tulevaisuudessakin

Kiitos Palokan terveyskeskukselle

Vanhan Kirjan Talvi on nimenä vakiintunut

Jyväskylään mahtuisi uusi kirjallisuustapahtuma

Suomi ei tarvitse mitään hyökkäys- aseita

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.