Lenin-museokin säilyttää historiaa

Nimimerkki ”Ei kunniaa Leninille!” kysyy (KSML 23.6.): ”Miksi Tampereen Lenin-museo pidetään auki, vaikka Lenin tapatti miljoonia maansa kansalaisia?”

Yksinkertainen vastaus: museot säilyttävät historiaa. Tulevan Neuvostoliiton kannalta merkittävää oli, että Lenin ja Stalin tapasivat Tampereella 1905. Tuolla perusteella museon nimi voisi olla jopa Lenin–Stalin -museo.

Toisen maailmasodan jälkeen Lenin-museoita perustettiin Suomen lisäksi moniin muihin maihin. Aluksi ne toimivat Neuvostoliiton propagandan välineinä. Silti presidentti Juho Kusti Paasikivi kannatti museon perustamista vuonna 1946. Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen ne suljettiin, jopa Moskovan keskusmuseo. Ainoaksi jäi Tampereen Lenin-museo.

Mikä on sen olemassaolon oikeutus? Sen uudistuminen kriittiseksi Neuvostoliittoa kohtaan. Sen näyttelyssä on esillä muun muassa Stalinin vankileirin pienoismalli.

Turistien, varsinkin ulkomaisten, olisi suotavaa vierailla maailman ainoassa Lenin-museossa ja saada pikakurssi Neuvostoliiton toimista ja Suomen asemasta aikanaan puun ja kuoren välissä. Visuaalisuus lienee tehokkaampaa viestintää kuin sanat historiankirjojen sivuilla.

Historiaa tulee tarkastella oman ajankohtansa lähtökohdista käsin, ei nykyajan olosuhteiden ja arvojen perusteella, jotta historiaa ei tulkita väärin. On muistettava, että ymmärtäminen ei tarkoita hyväksymistä.

Historiaa tulee ymmärtää – sekin, että 1700-ja 1800-luvuilla orjuus ja maaorjuus oli yleistä ja hyväksyttyä maailmassa ja että orjakauppias Edward Colston toi vaurautta Bristoliin patsaan veroisesti.

Emme silti hyväksy orjuutta, Leninin omien kansalaistensa tapattamista, Stalinin vainoja tai Venäjän keskinäisen historiamme vääristelyä nykyään.

Orjakauppias Edward Colstonin patsaan heittäminen jokeen Bristolissa on ymmärrettävää, mutta samalla se vie hänen orjakauppiuttaan unholaan. Vastaavasti Lenin-museon sulkeminen jättäisi osan Suomen ja Neuvostoliiton historiasta unholaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet 4.7.

Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Luonto kutsuu! Ei siis enää tekosyitä!

Kansanedustaja Jouni Kotiahon kolumni: Vihervasemmisto on uhka sananvapaudelle

Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

Kyllä kaupungin johto vastaa ja haluaa osaltaan edistää avoimuutta

Uupuminen voi alkaa jo koulussa

Säynätsalo go go go!

Lääkäreiden määrä kasvaa jatkuvasti

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.