Lentäjät ovat ahkeria

Lentäjien palkkatietoja käsitellään mediassa julkisesti ja varsin yksisilmäisesti. Palkkoja verrataan johdon palkkoihin sen enempää miettimättä mistä ne ns. suuret tulot muodostuvat. Kun johto istuu kirjoituspöydän ääressä 8-16 säännöllisessä työssä ja aika-ajoin esiintyy lehtien palstoille useimmiten hymyssä suin ja monesti kuohuviinilasi kädessä, se "suurituloinen" lentäjä on töissä joko maailmalla tai simulaattorissa Vantaalla. Heitä harvoin näkee missään julkimojen kissanristiäisissä.

On syytä muistaa, että se suuri palkka heillä muodostuu monista suoriteperusteisista lisistä, jotka edellyttävät ahkeraa työtekoa. Sen sijaan, että heidät leimataan kohtuuttomia vaativiksi "ryöväreiksi", olisi oikeudenmukaisempaa nimittää heitä ahkeriksi työtekijöiksi - työnsankareiksi. Onhan se maailman sivu ollut kiistaton tosiasia, että ahkerat tienaavat enemmän kuin laiskat.

Se, että tilanne on kehittynyt työtaistelun asteelle on vahingollista sekä yhtiölle että henkilöstölle. Etenkin, kun yhtiö on jo valmiiksi kuralla, ei lakkoase ole oikea tapa korjata tilannetta. Työtaistelusta huolimatta työpaikat katoavat alta eikä palkkauskaan ole oleellisesti parantunut.

Olkoon Finnairin tulevaisuus yhdistyä jonkun suuremman kanssa tai typistyä kansallisen "kotiparturin" asemaan, ei yhtiön ja henkilöstöjärjestöjen väliset riidat ainakaan tulevaisuutta paranna. Kukapa haluaisi yhdistyä moisen kumppanin kanssa, kun asiakkaiden luottamus yritystä kohtaan on kadonnut. Eivät taida Alitalia tai SAS kumpikaan olla haluttuja partnereita kenellekään henkilöstöjärjestöjen valta-politiikan johdosta.

Nykymaailmassa ei henkilöstöryhmien joukkovoima eivätkä boikotit enää ongelmia ratko. Ainoa alue, missä joukkovoima toimii ovat markkinat ja kysyntä. Jos siinä kentässä ei pärjää, on tuotantoa reivattava tehokkaammaksi. Se tuskin onnistuu sillä, että ahkeruus tukahdutetaan kateudella.

JUHANI MISSONEN ilmailutoimittaja Helsinki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.