Lentoliikenne koko maakunnan etu

Kesäkuun maakuntavaltuuston kokouksen yhteydessä vihreiden ryhmästä esitettiin, kuten ennakkokirjoittelu saattoi antaa odottaa, että maakuntasuunnitelmaan merkittäisiin tavoitteeksi lentoliikenteestä luopuminen. Onneksi valtuuston enemmistö kuitenkin näki tässä yhteydessä oikoratahaavetta pidemmälle, ja esitystä ei äänestyksessä hyväksytty.

Ilmailumaailmaa ja siihen liittyvää elinkeino-, koulutus- ja harrastetoimintaa hyvin tuntevana, sekä ylipäätään keskisuomalaista menestyvää yritys- ja koulutustoimintaa läheltä seuraavana näen vahvasti perusteltuna lentoliikenteen ja -aseman vahvistamisen siitä luopumisen sijaan.

Lentoyhteyksien säilyminen kansainvälisen lentoliikenteen jatkoyhteytenä on ehdoton edellytys maakunnan elinvoiman säilyttämisen näkökulmasta. Elinkeinoelämän ja korkeakoulujen tarpeeseen vastaaminen, sekä Keski-Suomen liiton vahvasti tukeman ilmailualan koulutuskeskittymän edelleen kehittämisen edellytykset ovat maakuntamme mittakaavassa asioita, joita ei yksinkertaisesti voi sivuuttaa. Unohtamatta Tikkakosken lentokentän sotilaskäyttöä suorine ja välillisine työllisyysvaikutuksineen.

Nostin lentokentän säilymiseen liittyvän huolen maakuntahallituksen keskusteluun jo varhain keväällä, maakuntasuunnitelman ja -ohjelman käsittelyn yhteydessä reilusti ennen Finncomin uutisia. Harmikseni esittämääni huoleen ei suhtauduttu vielä tuolloin vakavasti, vaan lähinnä alentavasti. Onkin hieman ironista todeta, että onneksi Finncom avasi keskustelun omilla toimillaan ja sai Keski-Suomen liiton, kauppakamarin ja kehittämisyhtiö Jykesin toimimaan lentoliikenneyhteyden ja sitä kautta myös lentokentän toiminnan takaamiseksi. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Olen vilpittömän iloinen siitä, että maakuntavaltuuston enemmistö ymmärsi lentoliikenteen säilyttämisen merkityksen maakunnan tulevaisuuden rakentamisen näkökulmasta, nimenomaan pitkällä tähtäimellä.

Maakuntavaltuusto teki johdonmukaisen ratkaisun, ja jätti asettamatta lentoliikenteen säilyttämisen vastakkaiseksi vaihtoehdoksi rataliikenteen kehittämisen kanssa. Selväähän on, että molempia liikennemuotoja Keski-Suomi tarvitsee - ja nimenomaan koko maakunnan parhaaksi.

MARI KYLLÖNEN maakuntahallituksen jäsen (kok.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.