Lihan syöminen tuottaa haittoja

Kiinnostaako ilmastonmuutos? Tiesitkö, että lihantuotanto saastuttaa maailmaa enemmän kuin kaikki fossiiliset polttoaineet? Näin siksi, että eläimille syötetään vastuuttomasti tuotettua soijaa, jonka vuoksi on pitänyt hakata sademetsiä. Sademetsät sitovat hiilidioksidia, joka vapautuu ilmakehään, kun puut kaadetaan. Vain 10% soijasta päätyy ihmisravinnoksi.

Myös lehmien ruuansulatuksesta vapautuu metaania, joka on yksi ilmastonmuutosta aiheuttava kaasu.

Karjankasvatuksesta pääsee myös haitallisia aineita vesistöihin, esimerkiksi pelloilta ja lannan levityksestä. Vesistöihin päätyneet aineet aiheuttavat rehevöitymistä.

Ihmisillä tulee olemaan tulevaisuudessa pula puhtaasta juomavedestä. Sanomattakin selvää on, että eläimet juovat paljon enemmän vettä kuin ihmiset. Yksi lehmä juo päivässä 60–120 litraa vettä ja Suomessa lehmiä on noin 300 000. Kun tähän liitetään kaikki tuotantoeläimet yhteensä, ovat lukemat huikean suuria.

Entä lihansyömisen eettinen puoli? Eläimet tuntevat pelkoa, surua ja iloa kuten ihminenkin. Onko meillä oikeutta riistää niiden henki täysin itsekkäistä syistä?

Harva ihminen pystyisi oikeasti tappamaan eläimen, joten onko oikein maksaa jollekin toiselle sen tappamisesta? Lihan syöminen ei ole henkilökohtainen valinta, jos jonkun on täytynyt kuolla sen takia. Eläimet eivät halua kuolla ihmisten itsekkyyden takia.

Ihmiset eivät tarvitse lihaa elääkseen, joten miljoonien eläinten tappaminen on turhaa. Ihmiset voisivat syödä kasvit suoraan, eikä käyttää niitä eläinten kautta. Näin säästettäisiin myös paljon pinta-alaa.

Onko siis sinun hetkellinen makuelämys tämän kaiken arvoista? Et menetä mitään jättämällä lihaa pois, eläin menettää koko elämänsä, jos päätät toisin.

Helmi Pesonen

Jyväskylän Steinerkoulu 8.lk

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Painavaa asiaa aktiivi- mallista

Opintotuen tulovalvonta on perusteellisesti ohjeistettu

Ylös, ulos ja virkeillä aivoilla oppimaan

Lyhyet

Lyhyet

Keuliiko sote-mopo jo ennen starttia?

Lastensuojelun nimissä tapahtuu vääryyksiä

Toukofestin jatko on auki

Älkää unohtako toisianne

Sokkarin vessat siisteiksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.