Liian kylmää kyytiä

Hallinnon ja aluekehittämisen ministerityöryhmä (halke) teki 22.1. päätökset yritysten investointitukialueista. Saarijärven-Viitasaaren seutukunta sai kylmää vettä niskaansa.

Seutukunnan yritykset menettivät mahdollisuuden saada sama tukitaso kuin muut rakennerahasto-ohjelmassa todetut harvaan asutut alueet. Vastaavasti koko seutukunnan erityisasema kyseenalaistettiin maakunnallisen rahanjaon yhteydessä.

Ministerityöryhmän päätös herättää merkittäviä kysymyksiä perusteista ja päätöksenteon linjattomuudesta.

Ministeriön tiedotteen mukaan alueellisten valtiontukien tavoitteena EU:ssa on tukea taloudellista kehitystä kaikkein epäedullisimmassa asemassa olevilla alueilla. Näin pyritään aktivoimaan yritystoimintaa alueilla, joiden taloudellinen tilanne on heikko tai joiden sijainti on epäsuotuisa.

Itä- ja Pohjois-Suomen suuralue on harvan asutuksen perusteella automaattisesti tukialuetta. Suuralueeseen kuuluvat Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnat. Harvaan asuttujen alueiden listasta oli jätetty pois Saarijärven-Viitasaaren seutukunta.

Suomen tulevan ohjelmakauden ohjelma-asiakirjassa pohjoisten harvaan asuttujen alueiden erityistoimia koskevassa luvussa heti alkuun määritellään alueet, joita erityistoimet koskevat:

”Itä- ja Pohjois-Suomi on Lissabonin sopimuksen 174 artiklan mukainen pohjoinen alue, joka kärsii pysyvistä luontoon ja matalaan väestöntiheyteen liittyvistä haitoista. Etelä- ja Länsi-Suomen pohjoisin osa, Saarijärven-Viitasaaren seutu on osa Suomen EU:n liittymissopimuksessa määriteltyä Suomen harvaan asuttua aluetta.”

Saarijärven-Viitasaaren seudun asema haasteellisista luonnonoloista ja harvasta asutuksesta kärsivänä alueena on selkeästi tunnustettu Pohjois- ja Itä-Suomen alueen ja Etelä- ja Länsi-Suomen alueen välisessä jaossa. Pohjois- ja Itä-Suomen alueelta maakuntien yhteisen kannan mukaisesti siirrettiin Saarijärven-Viitasaaren seutukunnan erityisaseman perusteella siihen kuuluva rahoitusosuus Etelä- ja Länsi-Suomen kehykseen. Tämä rahapotti on alueen sisällä kohdistettu Keski-Suomen maakuntaan. Myös Etelä- ja Länsi-Suomen alueen alueellisessa suunnitelmassa Saarijärven-Viitasaaren seutukunnan erityisasema todetaan selkeästi.

Seutukunnan erityisasema on siis tunnustettu Suomen ohjelma-asiakirjassa, maakuntien esityksessä ja alueellisessa suunnitelmassa, mutta unohdettu halken toimesta yritystukialueista päätettäessä.

Tulevan ohjelmakauden Keski-Suomen rahapottia on kasvattanut Saarijärven-Viitasaaren seudun rinnastaminen Pohjois- ja Itä-Suomen harvaan asuttuihin alueisiin. Kuitenkaan seudulla yritysrahoitusta ei voida halken yritystukialuepäätöksen vuoksi myöntää samoin perustein kuin muilla Suomen ohjelman mukaisilla harvaan asutuilla alueilla.

Saarijärven-Viitasaaren seudulla pelisäännöt ovat huomattavasti heikommat kuin naapurimaakunnassa Keski-Pohjanmaalla tai vaikkapa Oulussa. Alueelle osoitetusta EAKR-rahoituksesta valtaosa on ohjattu yritysten kehittämiseen yritystukirahoituksena. Yritystuilla on pohjoisen Keski-Suomen haasteellisessa toimintaympäristössä pystytty kiistatta kehittämään yritysten kilpailukykyä.

Yritystukirahoitus on tullut tarpeeseen ja se on pystytty käyttämään ohjelman mukaisiin toimiin. Putoaminen pois korkeamman yritystuen piiristä tarkoittaisi, että alueen yritykset menettävät nykyisellä investointitasolla ulkopuolista rahoitusta noin 7 miljoonaa euroa ohjelmakaudella.

Saarijärven-Viitasaaren seutukunnan yritystukitaso tulee arvioida uudelleen. Putoaminen pois korkeamman yritystuen piiristä aiheuttaa merkittävän uhkan seutukunnan yritysten ja alueen elinvoiman kehittämiselle. Kilpailussa muiden harvaan asuttujen alueiden kanssa myös pelisääntöjen yritystukitasossa tulisi olla samat. Keskeinen rooli asian hoitamisessa on maakuntamme ministereillä ja kansanedustajilla.

Eino Nissinen

kunnanjohtaja

Karstula

Janne Kinnunen

kaupunginjohtaja

Viitasaari

sekä 24 muuta allekirjoittajaa

Saarijärven-Viitasaaren seutukunta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Labroratorio- tuloksiaan joutuu odottamaan piinallisen pitkään

Uupuminen voi alkaa jo koulussa

Säynätsalo go go go!

Vanhempien yhdenvertaisuus on lasten perusoikeus

Viljelty pelto tai laidun ei ole retki- paikka

Lääkäreiden määrä kasvaa jatkuvasti

Lyhyet

Tiedätkö tiestä?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.