Liikelaitosmalli turvaa lukioiden tulevaisuuden

Talous on sanellut lukiokoulutuksen kehittämisen ja karsimisen ehdot. Meille on annettu tavoitteeksi nollatulos ja siihen on pyritty tekemällä isoja talouden tasapainotuksia verkkoratkaisulla, kurssikarsinnalla ja henkilöstön vähennyksellä.

Jos valtion lisäleikkauksia ei olisi tehty, niin olisimme nyt tavoitteessa ja tulisimme toimeen pelkällä valtionosuudella. Lisäleikkausten takia jäämme tänä vuonna miinukselle pari miljoonaa euroa.

Jos nollatulosvaade säilyy eikä kuntayhtymän tase pysty meitä auttamaan, pitää seuraavien kolmen vuoden aikana karsia kursseja yli 500 ja vähentää opettajien määrää yli 20 henkilöä.

Lukiokoulutuksen talous on mahdollista saada nollatulokseen vaikka heti seuraavassa koulutuskuntayhtymän hallituksen kokouksessa.

Hallituksella on päätösvalta kiinteistömenoihin ja hallinnon kuluja kasvattaviin yhteisten palveluiden kustannuksiin. Jos näitä pienennetään tarpeeksi, opetuksesta ei enää tarvitse karsia. Tätä viestiä on johtokunnasta hallitukselle viety joka talousarvion laadinnan yhteydessä.

Vuokrakustannukset kuitenkin vain kasvavat kun uudet tilat saadaan käyttöön. Se on kylmää kyytiä kontaktiopetukselle, kurssitarjonnalle ja laadulle.

Koulutuskuntayhtymän hallitus valmistelee lukiokoulutuksen hallintouudistusta osittain taloudellisin perustein. Uudistaminen on varmasti paikallaan ja johtokunnankin roolia, kokoa ja kokoonpanoa on hyvä miettiä.

On hyvä tarkastella myös Jyväskylän kaupungin ja koulutuskuntayhtymän välistä sopimusta. Se tehtiin harkitusti ja siihen kirjatut ehdot olivat perusteltuja, mutta tilanne on muuttunut ja sopimus on syytä päivittää.

Lukiokoulutuksen päätöksentekoa ei tule asettaa suoraan koulutuskuntayhtymän hallitukselle ja valtuustolle vaan sen nykyinen asema tulee säilyttää. Jyväskylän lukiokoulutusta on hallinnoitava jatkossakin vahvan johtokuntatyöskentelyn kautta. Tässä liikelaitosmalli toimii parhaiten.

Johtokunnan ja hallituksen välistä yhteistyötä ja luottamusta pitää kyllä lisätä, jotta lukiokoulutusta päästään kehittämään myös pedagogisin perustein eikä vain talous edellä.

Lukioliikelaitoksen johtokunta on yhteistyössä henkilöstön ja opettajien kanssa kantanut kiitettävästi lukio-opetuksen järjestämisvastuuta.

Olemme yhdessä keskittyneet koulutuksen järjestämisen kulmakiviin ja luoneet uusia oppimisympäristöjä, kehittäneet monimuoto-opetusta ja ottaneet käyttöön uusia toimintatapoja. Monessa asiassa olemme onnistuneet. Jyväskylässä tarjotaan resursseihin nähden laadukasta lukio-opetusta pian maan moderneimmissa lukioissa.

Jyväskylän lukioiden vetovoima ja oppimistulokset ovat hyviä. Suurin kiitos tästä kuuluu lukioiden huippuhenkilökunnalle, joka on jaksanut talouspaineen alla venyä, kehittää, uudistaa, karsia, muuttaa ja silti keskittyä kaikista olennaisimpaan – nuorten oppimisen tukemiseen.

Katja Isomöttönen

puheenjohtaja (kok.)

Tom Nevanpää

varapuheenjohtaja (kesk.)

lukioliikelaitoksen johtokunta

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Onko Peukkula Jyväskylän oma tyyli?

Odotetaan nyt tuloksia ensin!

Lyhyet

Nova – kallis kulissi?

Suomessa pankki voittaa aina

Mäntykankaan portilla. Kuva: Maila Pirkkalainen

Pensasmustikan ilotulitus. Kuva: Irma Lahtela

Varisevat lehdet. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Vastuullista talouspolitiikkaa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.