Liikenneturvallisuus syntyy pienistä teoista

Olin perjantaina 30.10. hiukan ennen aamuyhdeksää Jyväskylässä tulossa matkustajien kanssa linja-autolla Rautpohjankatua pitkin kohti Voionmaankatua ja siitä edelleen Vapaudenkadun liikenneterminaalia. Ohitettuamme Jäähallin huomasin Jyrsijänkadun kohdalla oikealta puolelta suojatietä lähestyvän nuoren miehen.

Pysähdyin ja päästin hänet kadun yli. Olin jo lähdössä liikkeelle, mutta onneksi havaitsin aivan viime hetkellä Jyrsijänkadun suunnasta vasemmalta auton eteen polkupyörällä ilmestyneen nuoren miehen. Hän tuli eteemme aivan yllättäen, kuin tyhjästä.

Etäisyyttä pyöräilijän ja linja-auton keulan väliin jäi arviolta vajaa metri. Onneksi ei käynyt kuinkaan, mutta pyöräilijän loukkaantuminen oli erittäin lähellä.

Mahdollisen törmäyksen tapahtuessa pyöräilijä olisi kaatunut ja loukannut itsensä. Hänellä ei ollut kypärää, joten päähän kohdistuneet vammat olisivat saattaneet olla todella vakavat.

Risteystä lähestyessäni en havainnut kuin jalankulkijan. Tilanteen huomasi myös eräs naismatkustaja. Hän arveli pyöräilijän jäävän auton alle, onneksi niin ei käynyt.

Liikennesääntöjen mukaan pyöräilijöiden tulisi ylittää suojatie kävellen ja pyörää taluttaen, ei ajaen. Tämän minulle varmistivat myös kaksi liikenneopettajaa. Lisäksi kärkikolmion takaa kadulle tultaessa on muistettava väistämisvelvollisuus.

Me ammattikuljettajat tiedostamme erittäin hyvin tuon risteyskohdan vaarallisuuden ja toivomme, että vakavilta onnettomuuksilta vältytään. Toivottavasti risteykseen saadaan järjestettyä pikaisesti liikenneturvallisuutta parantava ratkaisu.

Heijastavat turvaliivit ja heijastimet lisäisivät turvallisuutta ja parantaisivat näkyvyyttä kevyessä liikenteessä, varsinkin aamuhämärässä ja iltapimeällä. Liivit, heijastimet, valot pyörässä sekä pyöräilykypärä ovat yhdessä erittäin halpa henkivakuutus. Harrastan itsekin lenkkeilyä sekä pyöräilyä, ne ovat mukavia ja hyödyllisiä harrastuksia.

Myös liikennevirran eteen polkupyörillä käännyttäessä suuntamerkin näyttäminen ja pään kääntäminen samaan suuntaan kulkevien kanssa auttaisi välttämään vaaratilanteiden syntymistä.

Vielä vinkki linja-autosta poistuville, varsinkin nuorille matkustajille: Älkää ihmeessä lähtekö ylittämään ajorataa pysäkillä olevan auton edestä tai takaa, huomioimatta muuta liikennettä.

Turvallista matkaa meille kaikille liikenteessä oleville!

Kari Ruuska

linja-autonkuljettaja

Äänekoski, Hietama

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Pyöräilijät, bussit ja liikennesäännöt

Mitä tuli ostettua?

Ohjaamoon nuori voi tulla myös vanhemman kanssa

Aamu Korpilahdella. Kuva: Matti Pietinen

Lukijan kuvat: Sininen ilta Pihtiputaalla

Lukijan kuvat: Ruskalento.

Lukijan kuvat: Kuutamo Jyväsjärvellä

Lasten oikeus sosiaalityöntekijään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.