Liikunnan remontista otettava opiksi

Sisäilmaongelmat vain jatkuvat Jyväskylän yliopistolla. On vaikea käsittää, että Suomessa ei enää osata rakentaa, valvoa rakentamista eikä pitää rakennuksia kunnossa. Menneinä vuosisatoina itseoppineet talonpojat rakensivat upeita kirkkoja, jotka ovat kestäneet vuosisatoja.

Yliopiston liikunta-rakennuksen remontti maksoi uutisen mukaan huikeat 12,8 miljoonaa euroa ja sillä piti saada Alvar Aallon viimeiseksi työksi jäänyt ja tiukasti suojeltu rakennus kuntoon. Toisin kävi. Kosteusvaurio- ja hometalosta ei näytä tulevan tervettä isollakaan rahalla.

Selvät rakennusvirheet, riittämätön valvonta ja vuositarkastusten ja korjausten laiminlyönti ovat ihmisten aiheuttamia ja asioihin voidaan saada muutos, jos tahtoa löytyy.

Suomessa on liian kauan levitelty käsiä tämän asian kanssa ja vähätelty ongelmaa. Kilpailumääräykset ajavat rakennusfirmat kiireeseen ja hutilointiin. Tulee halvemmaksi rakentaa sutta ja korjata myöhemmin kuin maksaa viivästymissakkoja! Määräyksiä on muutettava.

Yliopistoväki samoin kuin Vaajakosken terveysaseman henkilökunta ovat ansainneet parempaa kuten kaikki muutkin sisäilmapakolaiset. Terveet ja turvalliset työtilat on turvattava jokaiselle. Nykymenolla altistuvat monien päiväkotien ja koulujen lapsetkin jo pienestä pitäen saaden loppuiäkseen kroonisen sairauden.

Inhimillisen kärsimyksen määrä on mittaamaton. Lasku koko kansantaloudelle on huikea kasvaneina sairausmenoina ja lisääntyneinä työkyvyttömyyseläkkeinä. Rakennusala ja sen määräykset ovat täysremontin tarpeessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tulevaisuus vaatii tekoja

Haasteina oppilasmäärä ja kiinteistön soveltuvuus

Lukijan kuvaJääbaletti Armisvedellä. Kuva: Erkki Mäkelä

Lukijan kuvaJään monet muodot. Kuva: Seppo Keskinen

Lukijan kuvaTalviturkki ja kesäturkki. Kuva: Matti Manninen

Lyhyet

Lyhyet

Lukijan kuvaHiiripöllö Seppälänkankaalla. Kuva: Ari Masalin

Kuka lopulta kerää rahat vappusatasiin?

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.