Liikunta tuo iloa elämään

Oletko suunnitellut meneväsi töiden tai koulun jälkeen lenkille mutta jäänytkin vain makaamaan sohvan pohjalle katsomaan puhelintasi?

Liikkua voi monella tapaa, ja on hyvä jos löydät sen oman juttusi. Se kantaa elämässä pitkälle. Toiselle mieluisinta voi olla metsässä ulkoilu koiran kanssa. Toinen pitää hikijumpasta, jossa viedään keho koville. Joku taas tykkää liikkua yksin, mutta jollekin toiselle sopii ryhmässä liikkuminen.

Kun nuorena jo aloittaa säännöllisen liikunnan, siitä tulee hyvä elämäntapa ja löytää samanhenkisiä kavereita. Luusto pysyy vahvana ja mieli virkeänä. Liikuntavammaisillekin on kehitelty sopivia lajeja, kuten pyörätuolikoripallo ja ratsastus.

Liikunta on elintärkeää ihmiselle, jotta keho ja mieli pysyisi terveenä. Ihminen on luotu liikkumaan. Kaikkien 7–18-vuotiaiden olisi hyvä saada liikuntaa 1–2 tuntia päivässä.

Liikunta parantaa yleiskuntoa ja painokin pysyy hallinnassa. Liikunta voi ennaltaehkäistä vakaviakin sairauksia diabeteksesta sydän- ja verisuonitauteihin.

Masennusta kärsiville voi liikunta olla keino purkaa pahaa mieltään. Aivotkin tykkäävät, kun liikkuu tarpeeksi. Liikunta auttaa jaksamaan raskaiden työ- ja koulupäivien yli. Liikunta tuo hyvää vastapainoa koululle ja työlle.

Liikunta on minulle tärkeä osa elämää. Ilman liikuntaa minulla ei olisi parhaita ystäviäni ja hyviä muistoja turnaus- ja kisareissuilta.

Sain vanhemmiltani hyvät eväät elämään. Heti pienenä vanhempani kuljettivat minua ja veljiäni erilaisissa urheiluharrastuksissa. Vanhemmilla on suuri vaikutus siihen, millaisiksi elämäntavat muotoutuvat. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä merkittävämpi kavereiden rooli on liikunnassa ja elämässä muutenkin. Samanhenkisten ystävien kanssa on mukava harrastaa liikuntaa yhdessä.

On todettu, että iän myötä liikunnan harrastaminen vähenee. Liikunnan harrastaminen on hyvä aloittaa maltillisesti ja kuunnellen omaa kehoa. Tavoitteita ei kannata laittaa aluksi liian korkealle. Liikunnasta ei saa tulla suorittamista. Se on hauskanpitoa. Suosittelen liikuntaa kaikille!

Riikka Savolainen

Palokan yhtenäiskoulu 7C

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Edunvalvonta toimii

Mielipide: Nuorille tietoa oppivelvollisuuden uudistamisesta

Mielipide: Yksinäisyyden tunne on otettava vakavasti

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Vanhemmat ja koulu ovat lasten osallisuuden vahvistajia

Mielipide: Eroon meluisista vesiskoottereista

Mielipide: Sanojen alkuperä jää liian usein hämäräksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.