Liikuntakaupunki, mitä muuta?

Maalla asuvana en voi aina olla ylpeä Jyväskylästä vaikka haluaisinkin. Rantaväylä oli korjaamaton virhe. Ei tehty ohikulkutietä vaan haluttiin valtakunnallinen liikenne keskelle kaupunkia.

Nyt halutaan rakentaa kansi ratapihan ja rantaväylän päälle. Se on suuruudenhullu suunnitelma.

Jyväskylän lyseon lukio, Suomen vanhin suomenkielinen oppikoulu, on vuodelta 1858. Jyväskylän kaupunginhallitus päätti poistaa koulukäytösta vuonna 1902 rakennetun upean rakennuksen.

Ei löytynyt rahaa korjauksiin. Se oli kansallinen häpeä kaupungille, joka ei arvostanut historiaansa.

Lyseon 160-vuotista historiaa juhlitaan 6.10.2018. Kuuluuko juhlaohjelmaan vanhan lyseorakennuksen rappiotilaan tutustuminen uuden ja mahtavan Hippoksen suunnittelijoiden johdolla?

Kaupunki halusi naapurikuntiensa maat tonttipulaansa helpottamaan. Nyt kaupungin keskustan täydennysrakentaminen on kiivasta. Tonttimaata tärkeämpää oli saada lisää veronmaksajia.

Hämmästyttää, että ruutukaava-alueen asukkaat eivät äänekkäästi nouse vastustamaan kaupungin tiivistämistä, vaikka pienhiukkaset ja melu ovat vakavia terveyshaittoja. Kaikki jäljellä olevat tyhjät alueet pitäisi säästää rakentamiselta. Sitäkin ihmettelen, kuka on antanut luvan kaupungin rumimman talon rakentamiselle. Kaupunkia Vaajakosken suunnasta lähestyttäessä Taulumäen kirkko jää tuon korkean törön varjoon.

Alvar Aalto ei itse arvostanut Valtiontaloa, jota nyt kalliisti korjataan. Aaltoa jumaloidaan samalla kun Jyväskylä unohtaa lähes täysin Wivi Lönnin, joka suunnitteli Jyväskylään monia hienoja rakennuksia. Ne kaikki ovat hyvässä kunnossa ja hoidossa yksityisin varoin.

Päättäjien mielestä Ahti Vielman kaltaiset maalaisjärkiset ajattelijat ovat kiusallisia. Heidät haluttaisiin vaientaa. Vielman kirjoitus ”Jyväskylän kaunis keskusta tuhotaan” (KSML 21.8.), oli aiheellinen hätähuuto. Seminaarin rinteellä Lönnin kotitalon kulttuurihistoriallisesti arvokasta miljöötä ollaan juuri nyt tuhoamassa.

Ei kulttuurimesenaatti Kauko Sorjonen, 76-vuotias kaupungin hyväntekijä, itseään varten tuota maisemaa yrittänyt suojella. Hän halusi antaa sen arvokkaaksi lahjaksi tuleville sukupolville. Sitä eivät rahanahneet päättäjät ymmärtäneet ja nyt on korjaamaton vahinko tapahtunut.

Jyväskylässä, Suomen ralli- ja liikuntapääkaupungissa on suuri joukko ihmisiä, jotka tuntevat myötähäpeää.

Jaakko Palmu

Jyväskylä, Oravasaari

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.