Liikuntakurssit tiiviimmin osaksi korkeakouluopintoja

Liikunta on tärkeää opiskelukykyä edistävää toimintaa. Hyvinvoiva opiskelija etenee opinnoissaan tehokkaammin. Liikunnallisen elämäntavan omaksuneen henkilön riski sairastua myöhemmällä iällä esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin sekä tuki- ja liikuntaelimistön sairauksiin pienenee. Välineellisen arvon lisäksi liikunnalla on itseisarvoa. Kannamme kehossamme mukana kulttuuriamme, jota välitämme eteenpäin oman liikkuvan kehomme kautta. Liikkumattomuuden välittömiä ja välillisiä seurauksia maksetaan veroina jokaisen nettomaksajan taskusta.

Korkeakoulujen opiskelijoiden hyvinvointipalveluihin kuuluvat liikuntapalvelut, joihin panostamiseen myös uusi ammattikorkeakoululaki tulee jatkossa velvoittamaan. Pelkkä liikuntapalveluiden järjestäminen ei välttämättä auta vähän tai ei ollenkaan liikuntaa harrastavaa opiskelijaa löytämään liikunnallisemman elämäntavan äärelle. Korkeakouluilla olisi kuitenkin potentiaalia houkutella näitä opiskelijoita liikkeelle tarjoamalla opintoihin liittyviä liikunta- ja hyvinvointikursseja, joista saisi opintopisteitä.

Opiskelijoiden liikuntaliiton julkaisemassa Korkeakoululiikunnan suosituksissa (2011) selvisi, että hieman alle puolessa korkeakouluista ei liikuntaa pystynyt sisällyttämään lainkaan osaksi opintoja. Korkeakouluissa, joissa kursseja järjestettiin, koettiin mahdollisuus liikuntakurssien sisällyttämiseen opintoihin hyvänä ja opiskelijoita liikkumaan aktivoivana. Nyt haasteena onkin luoda uusia valtakunnallisia konsepteja, joilla rohkaistaan entistä paremmin myös liikuntaa karttavat löytämään oma paikkansa liikunnan kentältä.

Liikunta on jotakin muuta, kuin ne traumat, joita monilla meistä on peruskoulun liikuntatunneilta. Liikunta on hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä tukevaa, terapeuttistakin toimintaa, joka sopii kaikille. Reittejä oman liikkumisen aloittamiseen tulisi tarjota valtakunnallisesti monipuolisemmin – esimerkiksi mahdollisuutena liittää liikuntaa omiin korkeakouluopintoihinsa, mikä on Jyväskylässä jo arkipäivää.

Hanna Huumonen

hallituksen varapuheenjohtaja, liikunta- ja sosiaalipoliittinen vastaava

Jyväskylän yliopiston

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

LyhyetLyhyetHyvä H. Susiluoma 4.8. Vesiskoottereita ei ilmeisesti koske myöskään Jyväsjärven nopeusrajoitukset.

Osuuspankin fuusio oli torjuttava

LyhyetLyhyetHippos-hankkeen kaatuminen uhkaa jo teatterin ja päiväkotien remonttia! Hah!Käärmettä pyssyyn

Lyhyet

Lyhyet

Seniorikortin hankala uudistus

Saksa jyrää Euroopassa!

Suomen uusin ja rumin?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.