Liikuntapuistoja lähelle asukkaita

Kuluneella valtuustokaudella Jyväskylän kaupungin yksi säästötoimi oli lähiöiden leikkipuistojen ja uimarantojen karsiminen. Tällä aikaansaadut säästöt voivat näkyä myöhemmin kuluina muun muassa lasten liikkumattomuuden kautta, mutta onneksi kaupunki ei ole luopunut näistä maalänteistään ja niitä voidaan ajatella tulevaisuudessa hyödynnettävän jopa monipuolisemmin.

Ehdotan, että niistä (mukaan lukien nyt suljetut uimarannat) rakennetaan sekä aikuisille että lapsille monipuoliseen lihaskunto-, motoriikka- ja tasapainoharjoitteluun soveltuvia liikuntapuistoja.

Sote-suunnitelmissa terveyden edistäminen on yksi kuntien perustehtävistä ja sen kannalta oleellista olisi monipuolinen mahdollisuus maksuttomaan harjoitteluun.

Latuja ja pururatoja meillä on, mutta ne eivät sovellu kovin hyvin esim. raskaasti ylipainoisille ja nivelvaivaisille harjoittelun aloittamiseen. Voimaharjoittelun hyödyt taas ovat nopeasti saavutettavia ja pitkäkestoisia; lihasmassan kasvattaminen auttaa painonhallinnassa, nivelten tuki paranee jne.

Yleisesti ottaen kynnyksen alentamisen liikuntaan voidaan olettaa lisäävän sitä, ja liikunnan lisääminen vähentää sekä ruumiillisia että mielenterveyskuluja. Lienee aivan turha mainitakaan, mitä tämä tekisi kaupungin vetovoimalle ja kilpailukyvylle, puhumattakaan lähiöiden kiinteistöjen arvosta.

Maksuttomat lähiliikuntapuistot edistävät myös yrityselämää: Personal Trainereitä on enenevissä määrin, ja heillekin maksuttomat harjoittelupaikat olisivat tervetullut mahdollisuus tarjota asiakkaille edullisia tai ilmaisia harjoittelutapoja.

Rantaraitti sekä Huhtasuon ja Korpilahden liikuntapuistot ovat hyvä alku, mutta niiden arkivaikutukset ovat enimmäkseen vain paikallisia: sama pitää toteuttaa kaupungin eri ilmansuunnissa, vaikka huokeammalla.

Eihän ole kaupungin yksityisautoilun vähentämiseen tähtäävän strategiankaan mukaista ajatella, että ihmiset sukkuloivat autoilla ympäri kaupunkia päästäkseen liikuttamaan kehoaan.

Uimarantojen sulkeminen oli joka tapauksessa väärä päätös, joka on peruttava. Nyt kaupunkilaiset käyttävät edelleen samoja rantoja, mutta niiden turvallisuutta ei enää valvota; vastuu on edelleen kaupungilla, sitä ei vain kanneta.

Lari Kemiläinen

kuntavaaliehdokas

Suomen kristillisdemokraattien (KD) Jyväskylän paikallisyhdistys

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Turvapaikan perusteet on määritelty laissa

Lyhyet

Hävittäjät vai ohjukset Suomen turvaksi?

Metsä on meidän mahdollisuutemme

Uskalla yrittää ja ole rohkea!

Kohtuus ja oikeus ovat demokratian perustaa

Kiusaamista pitää vähentää

Ilmastonmuutoksesta kannattaa välittää

Lentämistä on syytä rajoittaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.