Liikuntatunti pimeällä jäällä

Perjantaiaamuna 3.12. klo 8 olin aloittamassa liikuntatuntia Viitaniemen pimeällä tekojäällä ja kävin kyselemässä kenttämieheltä, josko saisimme valot jäälle. Kenttämies vastasi hieman vaivaantuneena, että heitä oli kielletty laittamasta valoja päälle, koska ne kuulemma häiritsevät asukkaita. Samalla selvisi, ettei jäätä saa samasta syystä hoitaa kuin yhdellä jääkoneella kerrallaan meluhaittojen vuoksi, mikä tietenkin tarkoittaa sitä, että koko ison jään ajoon menisi jatkossa kaksinkertainen aika. Nytkään jäätä ei ollut ajettu.

Kuulun Viitaniemen liikuntapuiston kehittämistyöryhmään ja palavereissa on käynyt ilmi, ettei asukasyhdistys ole virallisesti valittanut valoista tai meluhaitoista. Kysymys on yhden tai kahden yksittäisen asukkaan kannanotoista ja valituksista. Ukaasit on välitetty liikuntajohtajien kautta kenttämiehille, jotka ovat aina ikävässä välikädessä käyttäjien ja valittajien välissä. Tätä rallia on jatkunut vuosikaudet.

Nyt kuitenkin jään käyttäjänä mitta alkaa olla täysi. On edesvastuutonta kuvitella, että liikuntatunteja voitaisiin pitää turvallisesti hämärissä oloissa, varsinkin kun jäässä on huonojen pohjatöiden takia usein kuoppia ja railoja. Taitavat kenttämiehet tekevät parhaansa ja yrittävät pitää jään turvallisena ja hyvässä kunnossa. Nyt kenttämiehen esimies antoi luvan sytyttää yhden valon keskelle kenttää, jolloin päädyt jäivät hämärään. Onneksi kuitenkin kenttämiehellä oli rohkeutta laittaa täydet valot päälle pyydettyäni sitä ja sanottuani, että otan asiasta täyden vastuun. Liikunnanopettajalla on aina täysi vastuu opiskelijoistaan, ja turvallisuussyistä edellytän jäälle riittävää valaistusta.

Asun myös itse aivan jään vieressä, enkä koe jään valojen ja huoltoäänten haittaavan lainkaan. Päinvastoin valot vain piristävät tätä pimeää vuodenaikaa. Sitä paitsi on mahtavaa katsella kun jää on mustanaan reippaita luistelijoita yleisöluisteluvuorolla tai kun pikaluistelijat ja jääpalloilijat harjoittelevat pakkasista huolimatta. Jos jotakuta valot kuitenkin haittaavat ja tahtoa löytyy, voi varmasti esim. verhoratkaisuilla suojautua aamulla valoilta, jos uni vielä maittaa silloin kuin me muut olemme jo töissä.

Toimin myös jääpalloaktiivina ja käyn katsomassa ottelutapahtumat katsomossa. Tuolloin on enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että jäälle soitetaan ja valitetaan melusta. Jään aiheuttamat "haitat" ovat varmasti muuttaessa olleet tiedossa. Toivon rakentavaa suhtautumista ja panosta Viitaniemen kehittämiseksi, jotta tästä monelle käyttäjäryhmälle tärkeästä ja luonnonjäiden puuttuessa ainoasta isosta luistelualueesta saataisiin kaikille miellyttävämpi, vähemmän häiritsevä ja turvallisempi liikuntapaikka.

ANU VUOPIO liikunnan- ja terveystiedon lehtori Sepän lukio, Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.