Liikuntavammaisen vaihtoehdot ovat Jyväskylässä vähissä

Peruskoulunsa päättävät nuoret saavat pian tietää, minkä opinahjon ovet heille avautuvat. Yhteishaun valinnat eivät välttämättä ole olleet helppoja. Jos nuorella on ammatinvalintaa rajoittava vamma tai sairaus, valinnat ovat erityisen haasteellisia.

Meidän poikamme CP-vamma rajaa monia vaihtoehtoja pois. Kaikki päivittäiset toimet – pukeminen, lukeminen, kirjoittaminen, liikkuminen apuvälineen kanssa – vievät paljon aikaa. Fyysiseen työhön hän ei koskaan kykene ja tavoitteena onkin, että hän voisi joskus tehdä työtä ”päällä ja sydämellä”.

Tutustuimmekin kaikkiin Jyväskylän lukioihin ajatellen nimenomaan liikkumista kussakin koulussa. Esteettömyys ei nimittäin aina toteudu käytännössä, vaikka se onkin kirjattu lakiin.

Sepän lukioon pääsee apuvälineellä vain lastaussillan yhteyteen rakennetun, melko jyrkän luiskan kautta. Koulun käytävät ovat kapeita, siellä on vain yksi inva-WC, vaikka ainakin kevättalvella koulussa oli kaksi liikuntarajoitteista. Ruokasalissa on jonkinlainen henkilönostin, jota ”ei ole koskaan käytetty” ja kysyessäni tarjottimen tuomisesta pöytään esittelijä sanoi, että ”keittiöhenkilökunnalla ei kyllä ole aikaa sellaiseen”. Ratkaisuna nähtiin avustajan hankkiminen. Olkoonkin tämä kirjoitus epävirallinen rekrytointi-ilmoitus. Tehtäviin kuuluu aterian kokoaminen tarjottimelle, sen tuominen oppilaan pöytään ja astioiden palauttaminen ruokailun päätyttyä. Työaika on noin 15 min/koulupäivä. Ei olisi siis pitkää työpäivää; tosin ei paljon palkkaakaan.

Lyseon lukion parakkirakennus oli hieno ja opetusmetodit huippuluokkaa. Liikuntaesteiselle kyseinen opinahjo ei kuitenkaan ole ihanteellinen, sillä välimatkat opetustiloista ruokasaliin ovat pitkiä. Toisen opetustilan hissi on lisäksi rakennuksen vastakkaisella puolella kaukana luiskasta, joka oli talvella hyvin liukas katolta valuneen veden jäädyttyä. Inva-WC on parakin sisääntuloaulan kaikkein vilkkaimmassa kohdassa, mikä ei ole hyvä ratkaisu.

Voionmaan lukiossa asenne oli kohdallaan, mutta hissittömyys koitui ongelmaksi. Kiitos rehtori Seppo Haavistolle myönteisestä ja lämpimästä suhtautumisesta! Hän lupasi ottaa rehtoreiden kokouksessa esille liikuntavammaisten koulunkäynnin esteet.

Normaalikoulun tilat olivat ihanteelliset: avarat käytävät, loistava tietotekniikan käyttö (oppimateriaali iPadiin), hyvät inva-WC:t ja ruokasali saman katon alla. Vaikka poikamme päättötodistuksen keskiarvo ilmeisesti hipookin viimevuotista sisäänpääsyrajaa, kyseinen koulu ei ollut ensisijainen vaihtoehto. Rehtorin mukaan kouluun voi toki hakea, mutta ”päätös voi venyä elokuulle”. Erivapauksille ei ollut sijaa.

Cygnaeus-lukiossa vastaanotto oli hienoa ja asioita alettiin heti järjestellä. Portaat rakennuksen ruokasalin puoleisessa päässä korvataan luiskalla, josta suunnitelmat ja rahoitus olivat jo valmiina tiedustellessani asiaa kiinteistöpäälliköltä muutama viikko sitten. Kesän aikana luiska rakennetaan. Haasteensa tuo ruokasaliin kulkeminen parkkipaikan kautta; toivottavasti vauhdin sijaan autoilijalta löytyy malttia. Talvella kouluun tutustuessani piha oli lisäksi liukas eikä siinä ollut hiekan muruakaan.

Kävinpä vielä naapurikunnassa Petäjävedellä tutustumassa sikäläiseen uuteen koulurakennukseen. Siellä lain kirjainta oli toteutettu rimaa hipoen, sillä apuvälineellä liikkuva joutuu menemään kahden palo-oven kautta hissiin ja sillä eri kerroksessa olevaan ruokasaliin ja invavessaan. Opetustilojen WC-tilat olivat ahtaita ”putkia”.

Kaikesta edellä kirjoittamastani huolimatta olemme luottavaisia ja oletamme poikamme opintojen onnistuvan myös lukiossa. Erityiskiitos asioiden sujumisesta kuuluu Viitaniemen yläkoulun opolle Essi Riihiselle!

Suurlukioita rakennettaessa toivomme suunnittelussa otettavan paremmin huomioon liikuntavammaisten tarpeet. Parhaita asiantuntijoita tässä olisivat eittämättä vammaiset itse.

Esteetön ympäristö on muutakin kuin kynnyksien puuttumista. Toivottavasti esteettömyys ulottuu lähitulevaisuudessa myös asenteisiin.

Eliisa Soikkala

liikuntavammaisen

Jyväskylä, Kuohu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

LyhyetLyhyetSiivoojat ovat ne jotka mahdollistavat hoitajien ja lääkäreiden työskentelyn.Kuka huomaa

Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.