Liitoksesta vaikea löytää hyötyjä

Kovin keinotekoiselta vaikuttaa Saarijärven ja Viitasaaren yhteenliittyminen. Onhan esim. Saarijärven länsilaidoilta lyhyempi matka Seinäjoelle ja Jyväskylään kuin Viitasaarelle.

Hyötyjä hankkeesta on vaikea löytää, mutta haittoja jo pelkän kuntajakoselvityksenkin tekemisestä sitäkin enemmän.

Molemmilla seuduilla on viime vuosina tehty useampia selvityksiä. On käynnistetty Wiitaunioni ja viiden kunnan SOTE-kuntayhtymä.

Näidenkin edelleen kehittämisessä on vielä kosolti työsarkaa. Väki on väsynyt jatkuviin selvityksiin.

Seutujemme vähiä henkisiä voimavaroja ei tule tuhlata turhaan selvittelyyn, vaan tulee keskittyä välillä kunkin oman kunnan talouden ja palvelurakenteen kuntoon saattamiseen.

Molemmat kaupungit ovat tehneet naapureidensa kanssa pitkäaikaisiksi tarkoitettuja sopimuksia peruspalveluiden tuottamisesta.

Yhteenliittymishaihattelu vie kaupunkien uskottavuuden sopimusosapuolina ja vaikeuttaa rakentavaa kuntayhteistyötä naapureiden kanssa. Vaarassa voi olla jopa yhtenäisen maakuntamme mureneminen esim. Kyyjärvelle Alajärven suunta on jo nyt houkuttava, eivätkä Kinnula ja Pihtipudaskaan neuvottomia ole.

Pienten kertaluontoisten "porkkanarahojen" perässä ei tule hätäisesti hötkyillä vaan tulee rauhassa ja harkiten pyrkiä kestäviin ratkaisuihin kuntalaisten peruspalveluiden ja kuntatalouden turvaamiseksi.

Kokoontukaa yhdistäjät joskus vuonna 2012 pienemmällä porukalla ja sopikaa ensin siitä, mikä on kaupungin nimi, vaakuna, missä hallinnollinen keskus sijaitsee ja miten omaisuus, velat ja eteenkin varsin runsaat takausvastuut jaetaan. Sen jälkeen voittekin sitten alkaa neuvottelemaan vaikeimmista kuntalaisten palveluihin liittyvistä asioista.

Kunhan edellä mainituista seikoista alkaa olla yksimielisyyttä, niin voitaisiin kuntajakoselvitystäkin harkita kaikki alueen kunnat huomioiden.

JUKKA LAUTTAMÄKI kaupunginvaltuutettu (kesk.) Saarijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Lyhyet

LyhyetKyllä on kylmää kyytiä Rinteen bussissa. Velkaa otetaan roimasti ja veroja korotetaan.Sipilää ikävä

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

Lyhyet

Lyhyet

Kehitystyötä ei ole vara hukata

Oppimateriaalien hankintaan yhdenvertaisia ratkaisuja

Kivihiili kiellettiin jo

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.